Iedereen wilt thuis wel een snelle en gezonde maaltijd op tafel zetten. Maar hoe doe je dat? De wokpan is hiervoor een uitstekende keuze. Een goede wokpan zorgt voor een goede smaak van je gerechten en maakt koken gemakkelijk. Maar wat is een goede wokpan? Door de vele opties is het moeilijk om de juiste wokpan te kiezen. Geen zorgen. Wij zochten uit wat de beste wokpannen op de markt zijn en maakten een top 8. Zo kun jij de beste wokpan kopen voor jouw behoeften.
De top 8 wokpannen (in het kort)
Hieronder zie je onze top 8 wokpannen in het kort. Als je benieuw bent naar meer details, lees dan vooral het artikel verder!
- Sola Green cooking wokpan [beste wokpan allround]
- Demeyere industry wok [beste wokpan van rvs]
- Westinghouse Wokpan [beste aluminium wokpan]
- Cast Iron wokpan [beste wokpan van gietijzer
- ESENVI Murray keramische wokpan [beste keramische wokpan]
- Kuhn Rikon wokpan [beste luxe wokpan]
- Royalty Line BW32M wokpan [beste goedkope wokpan]
- BIKO wokpan [beste grote wokpan]
Meer over de beste wokpannen
Hieronder kun je meer details lezen over elke wokpan uit onze top 8. We zullen de specificaties per pan doornemen en ook ingaan op de voor- en nadelen van de pan. Onze top is gebaseerd op alle factoren die belangrijk zijn aan een wokpan. Denk aan materiaal en kwaliteit maar ook zeker prijs en reviews.
1. Sola Green cooking wokpan
De Sola Green cooking wokpan vinden wij de beste wokpan allround. Hij is gemaakt van RVS. Dit maakt de pan erg duurzaam en maakt hem ook vaatwasserveilig. Hiernaast is de stalen wok geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie. De stalen wokpan is opgebouwd uit drie lagen waardoor het een dikke bodem heeft. Dit zorgt voor een uitstekende warmteverdeling.
Met een diameter van 32 cm en een inhoud van 4 liter is het een grotere wokpan. Je kunt er dus voldoende eten mee maken voor een heel gezin. De wokpan wordt met een deksel geleverd. Dit maakt het een enorm veelzijdige pan. Zeker de moeite waard dus. Dat is ook terug te zien in de goede reviews. Een nadeel is dat het een wokpan zonder anti aanbaklaag is. Ook is de pan zwaar. Ben je dus op zoek naar een lichte pan, dan kun je beter doorkijken.
Voordelen:
- Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie
- Vaatwasserbestendig
- Bijgeleverde glazen deksel
- 10 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- Zwaar
- Geen anti aanbaklaag
2. Demeyere Industry wok
Een andere goede rvs wokpan is deze Demeyere industry. Demeyere staat natuurlijk al goed bekend om zijn uitstekende pannen. Geen wonder dat ze zelfs 10 jaar fabrieksgarantie aanbieden.
De Demeyere wok is gemaakt van rvs, waardoor de pan de warmte gelijkmatig verdeelt. Ook betekent dit dat je de pan in de vaatwasser kan doen. Door de platte bodem kun je hem gebruiken op inductie. De 30 cm wokpan is iets kleiner dan de nummer 1 uit onze top. Toch is het zeker geen kleine wokpan.
Hetzelfde nadeel als bij het vorige model is dat de pan zwaar is. Dit kan een nadeel zijn bij het wokken. Ook heeft hij geen anti aanbaklaag. Je zult hem dus goed heet moeten maken voordat je begint met koken.
Voordelen:
- Te gebruiken op alle warmtebronnen, ook inductie
- Vaatwasserveilig
- 10 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- Zwaar
- Geen anti aanbaklaag
3. Westinghouse Wokpan
Vind je RVS wokpannen te zwaar en ben je juist op zoek naar een lichte wokpan? Dan is deze Westinghouse Wokpan de beste wokpan. Naast dat de pan snel opwarmt, heeft hij ook een sterke anti aanbaklaag. Zo blijft je eten niet plakken tijdens het koken. Ook zorgt dit ervoor dat je weinig olie nodig hebt. Heel erg gezond wokken dus. Het extra dikke materiaal zorgt voor een goede warmteverdeling.
De pan is 30 cm. Door de hoge rand heeft hij echter een inhoud van 4,8 liter. Ideaal voor allerlei verschillende gerechten. Naast dat je de wokpan op verschillende warmtebronnen kan gebruiken, is de wokpan geschikt voor de oven. Dit tot een maximale temperatuur 160 graden. Hij is gegarandeerd 100% PFAS vrij en ook vrij van andere gevaarlijke stoffen. Ook bij het gebruik van hoge warmtes. Een wok zonder PFAS houdt in dat er geen gevaarlijke stoffen in de anti aanbaklaag te vinden zijn.
Na gebruik kan de pan in de vaatwasser. Je kan hem echter beter zelf afwassen om de anti aanbaklaag te behouden. Naast deze leuke uitvoering met het bruine handvat en de bruine knop, is hij ook te verkrijgen in een compleet zwarte uitvoering.
Voordelen:
- Licht
- Anti aanbaklaag
- Geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie
- 2 jaar fabrieksgarantie
- PFAS-vrij
Nadelen:
- Liever niet in de vaatwasser
4. Cast Iron wokpan
Als je op zoek bent naar een goede wok van gietijzer, dan is deze Cast Iron wokpan de beste wok. Je kan hem gebruiken op alle warmtebronnen, ook inductie. De dikte van gietijzer zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Door de twee handige handvatten is hij makkelijk op te pakken en te verplaatsen.
Net zoals bij RVS pannen hebben gietijzeren pannen geen anti aanbaklaag. Je zal een gietijzeren pan moeten inbranden. Dit doet niet af aan het feit dat het zeker populaire wokpannen blijven. Gietijzer blijft een materiaal waar je goed heerlijke maaltijden mee kan wokken.
Voordelen:
- Erg duurzaam
- Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie
- 1 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- Zwaar
- Inbranden nodig
- Niet vaatwasserbestendig
5. ESENVI Murray keramische wokpan
De ESENVI Murray keramische wokpan vinden wij de beste keramische wokpan. De keramische antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je eten niet blijft plakken en dat je minder olie nodig hebt. Je kan de wokpan gebruiken op alle warmtebronnen zoals gas en elektrisch. Hiernaast is de wokpan goed te gebruiken op inductie.
Ook is de wokpan PFAS-vrij. Dit maakt de keramische coating erg veilig in zijn gebruik. Na gebruik kan de pan gewoon in de vaatwasser. Het handvat is namelijk gemaakt van rvs en kan niet verkleuren. Heel erg makkelijk dus.
Voordelen:
- Vaatwasserbestendig
- Duurzame anti aanbaklaag
- Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie
- 2 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- Geen deksel meegeleverd
- Mindere kwaliteit, minder duurzaam
6. Kuhn Rikon wok
Als je op zoek bent naar op en top luxe dan is deze Kuhn Rikon de beste wokpan. Het Zwitserse merk maakt nog veel meer uitstekende keukenproducten. De pan is een tri-ply RVS wokpan. Dit betekent dat het bestaat uit 2 RVS lagen met een aluminium laag ertussen. Het RVS zorgt voor meer duurzaamheid en de aluminium laag zorgt voor de gelijkmatige warmteverdeling. Doordat de aluminium laag de warmte ook meeneemt naar de randen is het ook zeker een goede wokpan in zuinig opzicht.
Naast dat je de pan kan gebruiken op elke soort warmtebron, inclusief inductie, kan de pan ook in de oven. Dit maakt de pan geschikt voor elke soort gerechten. De wokpan kan na gebruik in de vaatwasser. Het wordt echter aangeraden om hem zelf af te wassen.
Voordelen:
- Meegeleverde deksel
- Geschikt voor elke warmtebron, ook voor inductie koken en oven
- Hoge kwaliteit
- Tri-ply RVS
- 10 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- Duur
7. Royalty line BW32M
In tegenstelling tot het vorige model, is deze Royalty Line BW32M juist erg betaalbaar. Een goede wokpan hoeft zeker niet duur te zijn. De wokpan heeft een keramische antiaanbaklaag die vrij is van schadelijke stoffen. Je kan de pan op allerlei fornuizen gebruikt, ook inductie. De wokpan heeft een aluminium legering die zorgt voor gelijkmatige verwarming.
De wokpan kan in de vaatwasser, maar ze raden aan hem gewoon zelf af te wassen om de anti aanbaklaag te behouden. Voor deze prijs is het een zeer goede wokpan. Je kan hem ook kopen in kleinere maten, zoals de 28 cm en de 30 cm.
Voordelen:
- Meegeleverde deksel van glas
- Geschikt voor elke warmtebron, ook voor inductie koken en oven
- 2 jaar fabrieksgarantie
- Betaalbaar
Nadelen:
- Mindere kwaliteit
8. BIKO wokpan
De laatste pan uit onze top is deze BIKO wokpan. Met een doorsnee van 40 cm is het de beste wokpan voor iemand die op zoek is naar een groter formaat wokpan. Hij is gemaakt van aluminium met een marmeren coating. Dankzij deze coating bakt je eten niet aan en is hij ook beter schoon te maken. Ook verkleurt deze coating niet. Door zijn materiaal kan je de wokpan gebruiken op elke warmtebron.
De pan beschikt ook over een handige glazen deksel. Zo kan je gemakkelijk je eten in de gaten houden en de warmte in de pan houden.
Voordelen:
- Meegeleverde deksel van glas
- Groot formaat
- Geschikt voor elke warmtebron, ook voor inductie koken en oven
- 1 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- Niet bestand tegen extreem hoge temperaturen
Wat is een wokpan?
Een wokpan is een pan dat vaak wordt gebruikt voor Aziatische gerechten. Een wokpan heeft een ronde vorm. Je gebruikt de pan op hoge temperaturen en is daarom geschikt om snel voedsel mee klaar te maken. Je kan hem gebruiken om te roerbakken, stomen, braden en zelfs frituren. Typische Aziatische gerechten die ermee klaar kan maken zijn bijvoorbeeld:
- Nasi
- Stirfries
- Noodles
- Gefrituurde snacks
Waar let je op bij het kopen van een wokpan
Er zijn zoveel verschillende wokpannen beschikbaar. Als je een wokpan gaat kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder bespreken wij deze factoren. Waar je belangrijk vindt in een wokpan hangt af van persoonlijke voorkeur.
Materiaal
Wokpannen worden van verschillende materialen gemaakt. Zo heb je de rvs wokpan, de keramische wokpan, de gietijzeren wokpan, de aluminium wokpan, of een wokpan van koolstofstaal. Een wokpan van hogere kwaliteit zal langer meegaan dan een wokpan van lage kwaliteit.
Koolstofstaal is het traditionele materiaal voor een wokpan. Een stalen wokpan kan goed tegen hoge temperaturen en is daardoor perfect voor wokken. Een nadeel van dit materiaal is dat het veel onderhoud vergt. Als je hem niet goed onderhoud gaat hij roesten.
Keramische wokpannen hebben een keramische anti aanbaklaag. Door deze laag zijn ze makkelijk om schoon te maken. Ook heb je minder olie nodig en zal je voedsel niet makkelijk blijven plakken. Ze kunnen echter niet tegen hoge temperaturen. Ze zijn daarom niet geschikt voor traditioneel roerbakken.
Gietijzer is ook heel goed in het vasthouden van warmte. Wel is gietijzer heel erg zwaar. Dit maakt wokken lastiger met een gietijzeren pan.
Een aluminium wokpan zijn in tegenstelling tot gietijzeren wokpannen erg licht. Hiernaast verwarmen ze erg snel op en zijn ze goede warmtegeleiders. Het is echter geen duurzaam materiaal. Bij hoge hitte kan het materiaal zelfs vervormen.
Roestvrij staal is een erg duurzaam materiaal vergeleken met de andere pannen. Hiernaast is het ook erg makkelijk schoon te maken. Wel moet je voorzichtig zijn met de warmte. RVS kan namelijk niet goed tegen snelle veranderingen in warmte. Je moet de pan dus langzaam laten opwarmen.
Grootte en vorm
Wat allereerst belangrijk is, is dat de grootte van de wokpan bij je kookplaat past. Hij moet niet te groot zijn. Dan vangt hij niet genoeg warmte. Ook moet de grootte passen bij de hoeveelheid voedsel die je wilt klaarmaken.
Wokpannen verschillen ook in bodem. Traditionele wokpannen hebben een ronde bodem. Dit werkt goed op een gasfornuis. Op elektrische kookplaten of op inductie werkt dit echter niet. Je kan dan beter kiezen voor een wokpan met een platte bodem.
Handvat
Wokpannen kunnen verschillende handvatten hebben. Van een lang handvat tot twee korte handvatten. Wat jouw voorkeur heeft hangt af van wat bij jouw kookstijl past. Een lang handvat is makkelijk als je wilt roerbakken in de wokpan. Korte handvatten zorgen er echter weer voor dat je de pan makkelijker oppakt.
PFAS-vrij
Als een wok PFAS vrij is betekent dit dat de wok vrij is van een groep schadelijke stoffen. PFAS wordt soms gebruikt om kookapparaten water- vet- en vuilafstotend te maken. Zo wordt het vaak gevonden in de anti aanbaklaag van een wokpan.
De PFAS stoffen zijn in verband gebrand met verschillende gezondheidsrisico's. Maak je je zorgen om deze gezondheidsrisico's? Dan kun je beter voor een PFAS vrije wok gaan.
Veelvoorkomende fouten bij het gebruiken van een wokpan
Het gebruik van een wokpan is niet altijd makkelijk. Om je op weg te helpen hebben wij hieronder een aantal veelgemaakte fouten gezet. Zo kan je deze fouten alvast voorkomen!
De wok niet goed verhitten - het belangrijkste aan het koken met een wok is dat de wok goed heet is. Wacht dus goed af tot je wok echt heel warm is voordat je begint met koken. Zo krijgt je eten de smaak die het hoort te krijgen van wokken.
Te veel ingrediënten tegelijk toevoegen - zoals gezegd moet een wok heel erg warm zijn. Als je te veel koude ingrediënten tegelijk toevoegt koelt de wok juist af. Dit verstoort het proces van het koken. Zorg dus dat je je ingrediënten een voor een toevoegt zodat de wok een goede temperatuur behoud.
De verkeerde olie gebruiken - niet alle soorten olie zijn geschikt voor hoge temperaturen. Je hebt hiervoor een olie met een hoog rookpunt nodig. Denk aan pinda-, soja- of zonnebloemolie. Als je aan de slag gaat met olijfolie kan dit zorgen voor een vieze smaak in je eten.
Je ingrediënten niet van tevoren snijden - met een wokpan kook je op erg hoge temperatuur. Dit betekent dat het ook erg snel gaat. Je hebt dus geen tijd om tussendoor nog ingrediënten te gaan snijden. Het makkelijkste is om alles gesneden te hebben voordat je begint met wokken.
De wok niet goed schoonmaken - als je wok niet goed schoonmaakt na gebruik kan het zijn dat er bacteriën achterblijven. Daarentegen kan het afwassen van een wok met zeep ervoor zorgen dat de bovenste laag beschadigt. Kijk dus goed naar de handleiding bij je wok hoe jouw wok schoongemaakt moet worden.
Onderhouden van een wokpan
Als je een nieuwe wokpan koopt wil je er zo lang mogelijk plezier van hebben. Een wokpan is zeker niet goedkoop. Het is daarom belangrijk om je wokpan zo goed mogelijk te onderhouden. Verschillende wokpannen van andere materialen moet je anders onderhouden. Laat wel altijd de pan afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Hieronder bespreken we per materiaal onderhoud in zijn werking gaat.
Koolstofstaal/gietijzer
Voor je een wokpan van koolstofstaal of gietijzer gebruikt, moet hem inbranden. Hiermee vorm je een anti aanbaklaag. Zo blijft je eten niet plakken en bescherm je je pan tegen roest. Na gebruik van de pan kan je hem afwassen met heet water en een zachte spons. Vermijd het gebruik van zeep. Zeep kan namelijk ook de antiaanbaklaag aantasten. Hierna kan je de pan afdrogen en even op het vuur zetten zodat al het vocht eruit is.
Keramiek/aluminium
Een wokpan van aluminium of met een keramiek laag kun je afwassen met zeep en water. Je moet er alleen geen schurende schoonmaakmiddelen in gebruiken. Dit kan de keramische laag van de wokpan aantasten. Na afwassen goed afdrogen voordat je de pan opbergt op een droge plek.
Roestvrij staal
Een wokpan van roestvrij staal hoef je niet in te branden. Ook zal hij niet gemakkelijk roesten. Wel kan het zijn dat hij na verloop van tijd een beetje verkleurt. Dit is geen probleem en niet schadelijk. Na gebruik kun je de wokpan gewoon afwassen met water en zeep. Sommigen zijn zelfs vaatwasserbestendig.
Veel gestelde vragen over een wokpan
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een wokpan? Geen zorgen. Hieronder hebben wij een aantal veelgestelde vragen op een rij gezet met antwoord. Zo hopen we dat we je verder kunnen helpen.
Hoe weet ik of mijn wok heet genoeg is?
Het is van belang dat je wok heet genoeg is voor je begint met koken. Je kan dit in de meeste wokpannen simpel testen door een paar waterdruppels in de pan te laten vallen. Als het water meteen verdampt is de wok pas heet genoeg.
Hoe brand ik een nieuwe wok in?
Wokpannen van bepaalde materialen, waaronder staal en gietijzer, moet je inbranden. Voordat je de wok gaat inbranden moet hem schoonmaken met water en een klein beetje afwasmiddel. Daarna moet je hem goed drogen. Voor het inbranden moet je de wokpan daarna op het vuur zetten en opwarmen tot hij rookt. Voeg hierna een beetje olie toe (sesam-, soja- of zonnebloemolie) en laat de olie door de hele wok gaan. Ga net zo lang door tot de wok een donkere kleur krijgt. Hoe vaker je dit doet, hoe beter de anti aanbaklaag wordt. Op Youtube kun je ook verschillende tutorials vinden die laten zien hoe het moet.
Waarom blijft mijn eten plakken aan mijn wok?
Het plakken van eten aan de pan kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de pan nog niet warm genoeg is. Ook kan het zijn dat de pan niet goed is ingebrand. Een andere reden kan zijn dat je niet genoeg olie gebruikt. Warm de pan dus altijd goed op, brand hem goed in en gebruik voldoende olie.
Kan ik metalen spatels gebruiken in mijn wok?
Of je metalen spatels kan gebruiken in je wok, hangt af van het materiaal. In een wok van staal of gietijzer kun je metalen spatels gebruiken. Deze zullen de anti aanbaklaag niet beschadigen. Bij andere materialen kun je beter gebruik maken van houten of siliconen spatels.
Conclusie beste nokpannen (in het kort)
Hieronder zie je nogmaals onze top 8. Met deze top geven wij antwoord op de vraag: Wat is de beste wokpan? Hopelijk heb je een model kunnen vinden wat aan jouw wensen voldoet.
- Sola Green cooking wokpan [beste wokpan allround]
- Demeyere industry wok [beste wokpan van rvs]
- Westinghouse Wokpan [beste aluminium wokpan]
- Cast Iron wokpan [beste wokpan van gietijzer
- ESENVI Murray keramische wokpan [beste keramische wokpan]
- Kuhn Rikon wokpan [beste luxe wokpan]
- Royalty Line BW32M wokpan [beste goedkope wokpan]
- BIKO wokpan [beste grote wokpan]