Bijna iedereen houdt wel van een lekker stoofpotje. Om deze te maken, heb je wel een goede braadpan nodig. Er is tegenwoordig zoveel keuze in braadpannen dat het moeilijk is om nog een keuze te maken. Wij hebben dit daarom voor je uitgezocht. In deze blog geven wij dan ook antwoord op de vraag; wat is de beste braadpan? We hebben een top 6 beste braadpannen samengesteld en nemen je mee in de voor- en nadelen van deze braadpannen.
De top 6 braadpannen (in het kort)
Hieronder vind je onze top 6 beste braadpannen. Van de beste gietijzeren braadpan, tot de beste braadpan van geëmailleerd staal. Mocht je op zoek zijn naar naar meer details, lees dan vooral door. Verder in het artikel vertellen we je alle kenmerken inclusief de voor- en nadelen van alle braadpannen uit onze top 6.
- Le Creuset signature braadpan [beste gietijzeren braadpan]
- Le creuset faitout braadpan [beste lichte braadpan]
- Staub gietijzeren braadpan [beste allround braadpan]
- MOA gietijzeren braadpan [beste goedkope gietijzeren braadpan]
- BK Fortalit braadpan [beste braadpan van roestvrij staal]
- BK Bourgogne braadpan [beste prijs-design verhouding braadpan]
Meer over de beste braadpannen
We zullen je hier wat meer vertellen over de top 5 braadpannen. Ben je benieuwd naar de details van elk model? Lees dan vooral verder. We vertellen je alle voor- en nadelen van elk model en leggen uit waarom dit volgens ons de beste braadpannen zijn.
1. Le Creuset signature braadpan
Als je aan een merk braadpan denkt, dan denk je vaak direct aan de Le Creuset braadpannen. De pannen van dit merk zijn namelijk erg bekend. Het is niet voor niets dat veel chefs en experts gebruik maken van de braadpannen van dit merk. Wij vinden ook dat de beste pan van Le Creuset is. De pannen staan bekend als de meest traditionele braadpannen.
De braadpan is gemaakt van puur gietijzer met een dikke bodem. Dit zorgt ervoor dat de pan een goede warmtegeleiding heeft. Een gietijzeren pan is dan ook perfect voor het storen en sudderen van al je gerechten. Je kunt de pan ook in de oven zetten tijden het stoven. De pan is te gebruiken op alle warmtebronnen inclusief inductie. Het is een investering om een Le Creuset signature braadpan aan te schaffen. Het is echter een pan die een leven lang mee kan gaan. Door de emaille coating is de braadpan goed bestand tegen krassen en makkelijk schoon te maken. Hiernaast biedt Le Creuset levenslange garantie voor kwaliteits- en fabricagedefecten. Dus zeker een goede keuze.
Deze pan heeft een inhoud van 6.7 liter. Hiermee is hij geschikt voor het bereiden van maaltijden voor zes tot zeven personen. Wat ons betreft een perfect formaat. Zo kun je zowel voor kleinere als grotere groepen koken. Heb je liever een groter formaat? Dat kan. De pan is beschikbaar in een groter formaat, namelijk een pan van 8.1 liter of zelfs van 12 liter. Een kleiner formaat is daarnaast ook zeker mogelijk. Er zijn kleinere modellen beschikbaar, zoals die van 4.2 liter. Hiernaast is de Le Creuset braadpan ook beschikbaar in het ovaal.
De braadpannen van Le Creuset zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren. De meest bekende is de rode pan. Elk seizoen komt het merk ook weer met nieuwe kleuren. Mocht je kleur er dus nog niet tussen zitten, mogelijk binnenkort wel!
Voordelen
- Inhoud 6.7 liter (6-7 personen)
- Volledig gietijzer
- Te gebruiken op verschillende warmtebronnen
- Levenslange garantie op fabricage- en kwaliteitsdefecten
- Meerdere kleuren
Nadelen
- Kan niet in de magnetron
- Zwaar
2. Le Creuset faitout braadpan
Ook deze Le Creuset braadpan is een hele goede braadpan. Hij is iets goedkoper dan de vorige variant. De Le Creuset faitout braadpan is een geëmailleerde gietijzeren braadpan. Door de deksel van rvs is de pan een stuk lichter in gewicht dan vorige Le Creuset braadpan. Een nadeel is dat deze deksel niet in de oven kan. Mocht je de pan in de oven willen zetten, moet je dit zonder deksel doen.
De gietijzeren pan is niet alleen in het rood te verkrijgen. Het model is er ook in het zwart. Net zoals de andere Le Creuset braadpan, is dit model door zijn emaille coating makkelijk schoon. Je kunt dit met een sopje doen.
Op zoek naar een kleiner model? Geen zorgen. De pan is ook beschikbaar in 4.9 liter, 3 liter en 1.3 liter.
Voordelen
- Lichter
- Inhoud 6,6 liter
- Gietijzer & staal
- Te gebruiken op verschillende warmtebronnen
- Levenslange garantie op fabricage- en kwaliteitsdefecten
Nadelen
- Deksel kan niet in de oven
- Kan niet in de magnetron
3. Staub braadpan Cocotte
Mocht je geen fan zijn van Le Creuset, zijn er nog voldoende andere goede merken voor braadpannen. Een goed alternatief is deze Staub cocotte braadpan. De pannen van Staub worden gemaakt in Frankrijk. De kwaliteit van de pan is hierdoor erg goed. De braadpan is namelijk gemaakt van hoogwaardig gietijzer.
De pan is gemaakt van gietijzer. Dit zorgt voor uitstekende warmtegeleiding en verdeling. Je kunt de braadpan dan ook gebruiken op alle warmtebronnen inclusief inductie. De braadpan is hiernaast net zoals de vorige gietijzeren braadpannen goed schoon te maken met een sopje.
Staub maakt naast deze zwarte variant ook pannen in andere kleuren. Zie bijvoorbeeld deze mooie groene kleur. Ook hebben ze natuurlijk een rode variant. De pan is beschikbaar van 400 ml tot 12,5 liter. Voor iedereen is er dus een perfecte maat beschikbaar.
Voordelen
- Inhoud 8.35 liter (8 personen)
- Gietijzer
- Te gebruiken op verschillende warmtebronnen
Nadelen
- Kan niet in de magnetron
- Zwaar
4. MOA gietijzeren braadpan
De MOA gietijzeren braadpan is de beste keuze als je op zoek bent naar een goedkope gietijzeren braadpan. De MOA braadpan is namelijk nog geen 50 euro! Ondanks deze lagere prijs, is de pan volledig gemaakt van gietijzer. Hierdoor is hij geschikt voor alle wamtebronnen. Ook inductie.
Volgens MOA is de pan vaatwasserbestendig. MOA raadt echter aan om de pan af te wassen. Zo blijft de kwaliteit van de braadpan behouden. Ben je op zoek naar de beste goedkope braadpan van hoge kwaliteit? Dan is dit zeker een winnaar. Mocht zwart niet je kleur zijn, zijn er ook andere kleuren beschikbaar.
Voordelen
- Goedkoper
- Inhoud 5.7 liter (4-5 personen)
- Gietijzer
- Te gebruiken op meerdere warmtebronnen
Nadelen
- Kan niet in de magnetron
- Zwaar
5. BK Fortalit braadpan
Een andere betaalbare braadpan van goede kwaliteit is deze BK Fortalit braadpan. Deze BK fortalit braadpan is gemaakt van roestvrij staal. Dit maakt de pan erg sterk. Hierdoor is de pan erg duurzaam en gaat hij dus lang mee. Het is dus zeker een goede pan die je geld waard is.
De rvs braadpan warmt snel op. De binnenkant van de braadpan is gemaakt van geëmailleerd staal. Dit maakt de pan makkelijk schoon te maken. Hiernaast zorgt de coating ervoor dat het eten niet blijft plakken aan de bodem.
De BK fortalit braadpan is te gebruiken op alle warmtebronnen inclusief inductie. Hij kan ook in de oven. Wel maar tot 230 graden, let hier dus mee op. De inhoud van 5 liter maakt het een geschikte braadpan voor een gezin van vier personen.
Voordelen
- Goedkoper
- Inhoud 5 liter (4 personen)
- Vaatwasserbestendig
- Roestvrij staal
- Te gebruiken op meerdere warmtebronnen
- 2 jaar fabrieksgarantie
Nadelen
- Kan niet in de magnetron
- Kan in de oven tot 230 graden
6. BK Bourgogne braadpan
Er is nog een goede BK braadpan die in ons lijstje staat. Dat is namelijk deze BK bourgogne braadpan. De BK bourgogne braadpan heeft dezelfde goede kwaliteit als de vorige BK braadpan, maar een geheel andere look. Hij oogt meer hetzelfde als de Le Creuset braadpan. Echter is hij wel een stuk goedkoper. Vandaar dat sommige mensen ook de voorkeur geven aan deze pan van het merk BK.
De braadpan is gemaakt van volledig gietijzer en daarmee van goede kwaliteit. De braadpan is hierdoor op alle warmtebronnen te gebruiken. Het merk adverteert hem ook specifiek als een inductie braadpan.
De braadpan is beschikbaar in de grote variant van 28 cm diameter, maar er is ook een kleinere variant van 24 cm. Wij vinden de groene kleur erg mooi. Mocht dit niet je ding zijn, zijn er gelukkig nog voldoende andere kleuren om uit te kiezen. Denk aan donkerblauw, geel, zwart en rood.
Net zoals de BK fortalit braadpan, kan deze braadpan in de oven tot 230 graden. Dit is iets waar je rekening mee moet houden. Ben je van plan om de pan vaak in de oven te zetten? Dan kun je beter voor een andere braadpan gaan.
Voordelen
- Goedkoper
- Inhoud 4,2 liter (3-4 personen)
- Gietijzer
- Te gebruiken op meerdere warmtebronnen
- 2 jaar fabrieksgarantie
Nadelen
- Kan niet in de magnetron
- Kan in de oven tot 230 graden
Waar let je op bij het kopen van een braadpan
Ga je een braadpan kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het materiaal van de braadpan erg belangrijk. Hiernaast is het ook goed om op te letten op welke warmtebron de pan gebruikt kan worden. En of je de pan in de oven kan zetten. Ook is het fijn als een pan laag in onderhoud is. Het is dus verstandig om rekening te houden met deze aspecten. Zo kun je voor jouw beste braadpan kiezen.
Materiaal
Braadpannen worden van verschillende materialen gemaakt. Wij zullen hier op elk materiaal ingaan en de voor- en nadelen toelichten.
Gietijzer
Het beste materiaal voor een braadpan is gietijzer. Gietijzeren braadpannen Zijn erg duurzaam en bieden goede warmtegeleiding. Dit maakt gietijzeren braadpannen ideaal voor het store en sudderen van vlees. Het enige nadeel aan een gietijzeren braadpan is het gewicht. Deze kunnen namelijk erg zwaar zijn. Wanneer een gietijzeren braadpan een geëmailleerde binnenkant heeft, maakt dit hem nog duurzamer. Een geëmailleerde braadpan beschadigt minder snel. Ook zijn geëmailleerde braadpannen gemakkelijker schoon te maken. De beste braadpan is dus gemaakt van geëmailleerd gietijzer.
Roestvrij staal
Een braadpan kan ook gemaakt worden van roestvrij staal. Een rvs braadpan is lichter dan een gietijzeren braadpan. De pan warmt snel op omdat rvs snel opwarmt. Ze hebben echter niet dezelfde kwaliteit warmtegeleiding in vergelijking met een gietijzeren pan. Wel is het roestvrij staal erg duurzaam en makkelijk schoon te maken.
Aluminium
Naast de rvs- en de gietijzeren braadpan is er ook de aluminium braadpan. Aluminium braadpannen zijn erg licht en bieden goede warmtegeleiding. Hiernaast zijn ze vaak goed betaalbaar. Een nadeel is echter dat ze minder duurzaam zijn dan bijvoorbeeld een gietijzeren braadpan. De stof aluminium kan namelijk reageren met zure ingrediënten. Dit kan de smaak van het eten in de pan beïnvloeden. Vaak hebben aluminium braadpannen wel een coating zodat de kwaliteit beter behouden blijft. In onze ogen is de aluminium braadpan niet de beste braadpan. Daarom komt hij ook niet voor in onze top 5.
Koper
Houd je van precisiekolen? Dan is een koperen braadpan de beste braadpan voor jou. Koper staat bekend om haar geweldige warmtegeleiding. Koperen braadpannen zijn echter erg duur. Hiernaast hebben ze regelmatig onderhoud nodig om hun glans te houden. Koperen braadpannen zijn dus eerder een goede keuze voor iemand die veel kookt en er ook veel tijd voor wilt vrijmaken. Ook de koperen braadpan is in onze ogen dus niet de beste braadpan. Hij komt dus ook niet voor in onze top 5.
Grootte
Braadpannen bestaan er in verschillende groottes. De inhoud wordt uitgedrukt in liters. Hoe groot je de braadpan wilt, is afhankelijk voor wie je wilt gaan koken. Ben je van plan om voor grote groepen te koken? Dan kun je beter voor een grotere variant gaan. Ga je vooral voor 2-4 personen koken? Dan is een kleiner formaat voldoende. Bij twijfel kun je altijd beter voor de grotere variant gaan. Je kunt hier immers ook kleinere hoeveelheden in koken.
Warmtebron & ovenbestendigheid
Een braadpan is vaak niet goedkoop. Wanneer je een braadpan koopt is het dus belangrijk dat je hem voor veel dingen kunt gebruiken. Het is daarom belangrijk om op te letten of je de braadpan op verschillende warmtebronnen kunt gebruiken. Ook is het handig als de braadpan in de oven kan. De beste braadpan moet beide eigenschappen hebben.
De gietijzeren pan is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie en kan hiernaast ook in de oven. Dit is ook het geval met RVS, echter niet elke RVS pan. Bij het kopen van een RVS braadpan moet je dit dus controleren. Aluminium en koper zijn vaak niet geschikt voor inductie. Wel kunnen beide materialen in de oven. Koper en aluminium hebben echter wel een maximum temperatuur. Vaak kunnen ze temperaturen boven de 230 graden niet aan.
Onderhoud
Hoewel sommige materialen braadpannen vaatwasserbestendig zijn, wordt dit niet aangeraden. Bij elke braadpan kan dit namelijk voor beschadiging zorgen. Het beste is dus om de pan altijd zelf af te wassen. Mocht je echter voor gemak willen gaan, let dan op of een braadpan vaatwasserbestendig is.
Wat is een braadpan?
Een braadpan wordt ook wel een stoofpan of Dutch oven genoemd. Het is vaak een zware dikke pan met een goed sluitende deksel. Hij wordt gebruikt voor het langzaam garen van vlees. Een goede braadpan is speciaal ontworpen om warmte gelijkmatig te kunnen verdelen en vast te houden. Braadpannen zijn daarom vooral populair voor het maken van stoofgerechten. Denk aan boeuf bourguignon, zuurvlees of hachee. Hiernaast wordt een braadpan ook gebruikt voor soepen of het bakken van brood.
Wat is de beste braadpan qua vorm?
De beste braadpan is een pan met dikke en zware wanden en bodem. Dit zorgt voor een goede warmteverdeling. De deksel moet goed kunnen sluiten om het vocht binnen te houden. Dit draagt bij aan het langzaam en gelijkmatig koken van al je gerechten. Braadpannen zijn er in veel vormen en maten. Wat is de beste braadpan qua vorm? We zullen hier de voor- en nadelen van de ronde braadpan en de ovale braadpan bespreken.
Ronde braadpan/ronde stoofpan
De ronde braadpan is eigenlijk de standaard. Ze zijn ideaal voor algemeen koken en passen op de meeste kookoppervlakken. Door de ronde vorm zijn ze erg geschikt voor alle warmtebronnen. De ronde vorm stimuleert gelijkmatige warmteverdeling. Dit maakt de pan ideaal voor consistent koken.
Ovale braadpan/ovale stoofpan
De ovale braadpan bieden meer ruimte in de lengte. Hierdoor zijn ze handig voor het bereiden van langwerpige stukken vlees. Denk aan hele kippen, kippenbouten of grote braadstukken. Door de ovale vorm van de pan, is het moeilijker omdat de warmte efficiënt te gebruiken. Je zult dus iets meer moeten letten op hoe je de pan neerzet. De ovale braadpan kan door zijn vorm wel gemakkelijker in de oven.
Het hangt af van je persoonlijke kookstijl. Kook je vaker lange stukken vlees of kippenbouten? Dan is een ovale braadpan dus de betere optie. Ga je vooral soepen en stoofvlees maken? Dan is de ronde braadpan een goede braadpan. Ook is het goed om je opbergruimte in acht te nemen. Wil je de pan op een smallere plank zetten? Dan is de ovale stoofpan beter dan de ronde variant. Welke vorm braadpan je wilt, hangt dus vooral af van voorkeur. Er is geen algemene beste vorm voor een braadpan.
Belang van een goede braadpan
Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om een goede braadpan aan te schaffen. Ten eerste de duurzaamheid. Het is natuurlijk fijner om één keer te investeren in een braadpan die jarenlang meegaat dan in een braadpan die je elke paar jaar moet vervangen. Daarom is het van belang om een braadpan gemaakt van goed materiaal te kopen. Denk hierbij aan dik gietijzer, geëmailleerd gietijzer of roestvrij staal. Naast dat deze voor de beste kwaliteit gerechten zorgen, gaan deze braadpannen ook het langste mee. Dit maakt het je investering waard.
Een braadpan van hoge kwaliteit belemmert je nooit. Ze zijn namelijk het makkelijkst in onderhoudsgemak en reiniging. Budgetpannen kunnen lastiger schoon te maken zijn. Hiernaast zijn de goedkopere opties vaak niet geschikt voor alle warmtebronnen. Dit zal je opties in de keuken dus belemmeren.
Bij het kopen van een goede pan investeer je dus in een braadpan die mogelijk een leven mee zal gaan. Deze investering haal je er dus goed uit als je kijkt naar je kookprestaties, mogelijkheden en de duurzaamheid van de braadpan.
Gebruik en onderhoud van braadpannen
Hoewel sommige materialen braadpannen in de vaatwasser kunnen, wordt dit niet aangeraden. Je wilt zo lang mogelijk plezier hebben van je braadpan. De beste optie is dan altijd om de pan voorzichtig schoon te maken met een sopje en een sponsje.
De gietijzeren braadpan is nooit vaatwasserbestendig. De vaatwasser kan de olie- en vetlag van de pan verwijderen waardoor hij beschadigt. Ook lijdt dit tot roest.
RVS braadpannen zijn vaak wel vaatwasserbestendig. Het gebruik van vaatwasblokjes kan wel voor vlekken zorgen in de pan. Het wordt dus aangeraden om ook deze braadpannen af te wassen.
Zowel aluminium als koperen braadpannen zijn niet geschikt voor de vaatwasser. De pannen kunnen verkleuren of dof worden door de chemische middelen in het vaatwasmiddel. Hierdoor zullen ze hun glans en kwaliteit verliezen.
Veelvoorkomende fouten bij het gebruik van een braadpan
Het gebruik van een braadpan kan lastig zijn als je er niet zo bekend mee bent. Er zijn een aantal veel voorkomende fouten die mensen maken. Deze zullen wij hieronder opnoemen.
- De braadpan niet voorverwarmen, dit zorgt ervoor dat je ingrediënten niet gelijkmatig koken. Het is dus verstandig om de pan eerst op te warmen voordat je de olie en ingrediënten toevoegt.
- Overladen van de braadpan, dit zorgt ervoor dat niet alle ingrediënten even veel gebakken worden. Vaak is het voor stoofvlees belangrijk dat vlees even aangebakken wordt. Doe dit dus in porties zodat elk stuk goed bruin wordt.
- De braadpan niet goed onderhouden, sommigen materialen braadpannen vereisen specifiek onderhoud. Het is belangrijk om de pan altijd goed af te wassen en af te drogen om roest of beschadiging te voorkomen.
- Het gebruik van scherpe spatels, metalen spatels of bijvoorbeeld vorken kunnen krassen en schade veroorzaken. Hierdoor beschadigt de anti-aanbaklaag. Het is dus beter om houten, plastic of siliconen spatels in de braadpan te gebruiken.
- De braadpan in koud water plaatsen als hij nog heet is, dit zorgt voor een schok in het materiaal van de pan. Deze schok kan barsten en scheuren veroorzaken. Laat de braadpan dus altijd eerst afkoelen voordat je hem gaat schoonmaken.
- De braadpan gebruiken op een ongeschikte warmtebron, dit kan ook voor beschadiging van de pan zorgen. Check dus altijd op voor welke warmtebronnen de braadpan geschikt is.
Veel gestelde vragen over een braadpan
Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel met nog een aantal vragen zit. Daarom hebben wij hieronder een aantal veelgestelde vragen opgesomd en beantwoord. Hopelijk kun je hiermee uit de voeten!
Wat kan je allemaal koken met een braadpan?
Een braadpan is een enorm veelzijdige pan. Je kan er vlees langzaam ik garen, sudderen of stoven. Hiernaast kun je er bijvoorbeeld brood in bakken. Typische stoofpan-gerechten zijn boeuf bourgignon, soep, curry, zuurvlees en hachee.
Wat is het verschil tussen een braadpan en een Dutch oven?
De termen 'braadpan' en 'Dutch oven' worden vaak door elkaar gebruikt. Tradiotioneel gezien is een braadpan van metaal en bedoeld voor gebruik in de oven. De Dutch oven is traditioneel gezien van gietijzer waardoor hij gebruikt wordt op zowel het fornuis als in de oven. Tegenwoordig worden de termen vaak door elkaar gebruikt. Je zult een braadpan dus vaak ook gewoon in de oven kunnen doen.
Kan een braadpan in de oven?
De meeste braadpannen kunnen in de oven. Dit zijn vooral gietijzeren pannen. Gietijzeren pannen zijn eigenlijk altijd ovenbestendig. Het is belangrijk om de maximale temperatuurgrens van de pan op te z
oeken. Zo weet je zeker dat je de pan niet te warm maakt.
Wat is de beste vorm voor een braadpan?
Zoals hierboven ook toegelicht, hangt dit af van je voorkeur en kookstijl. Als je vaker langere stukken vlees als kippenbouten stooft, is een ovale stoofpan fijner in gebruik. Ben je dit minder van plan en ga je vooral voor de beste warmteverdeling? Dan kun je beter voor een ronde stoofpan gaan. Hiernaast zal het ook afhangen van je beschikbare opbergruimte en welke look je het mooist vindt.
Hebben braadpannen een anti aanbaklaag?
Braadpannen kunnen zowel met als zonder anti aanbaklaag gekocht worden. Gietijzer, geëmailleerd gietijzer en roestvrij staan hebben vaak geen anti aanbaklaag. Bij gietijzeren braadpannen kun je een natuurlijke anti aanbaklaag creëren door de braadpan in te branden met olie. Geëmailleerd gietijzer vereist geen inbranden, de emaille coating zorgt er al voor dat de pan relatief weinig plakt. Hiernaast hebben de roestvrij stalen braadpannen ook geen anti aanbaklaag. Bij deze pannen zul je aanbakken moeten voorkomen door de pan goed heet te laten worden voor gebruik.
Conclusie beste braadpan (in het kort)
Hieronder vind je nogmaals onze top 6 beste braadpannen. Ga je een braadpan kopen? Kijk dan vooral naar deze opties!
- Le Creuset signature braadpan [beste gietijzeren braadpan]
- Le creuset faitout braadpan [beste lichte braadpan]
- Staub gietijzeren braadpan [beste allround braadpan]
- MOA gietijzeren braadpan [beste goedkope gietijzeren braadpan]
- BK Fortalit braadpan [beste braadpan van roestvrij staal]
- BK Bourgogne braadpan [beste prijs-design verhouding braadpan]