De beste stoomkoker (top 6)

Wil jij ook een lekkere gezonde maaltijd op tafel zetten zonder daarvoor uren in de keuken te staan? Dan is een stoomkoker kopen een goede oplossing. Je kan met een stoomkoker eenvoudig een complete maaltijd bereiden. Van aardappelen tot groenten, vis en vlees. Je zet hem klaar en de rest gaat vanzelf. Maar wat is de beste stoomkoker? Wij zochten het voor je uit en maakten een top 6. Lees snel verder voor meer details.

De top 6 stoomkokers (in het kort)

Hieronder zie je onze zes beste stoomkokers op een rij. Ben je benieuwd naar meer details? Lees dan door! Verder in het artikel vertellen we je meer over elke stoomkoker.

  1. Tefal Convenient Series Deluxe VC502D [beste keuze algemeen]
  2. Russell hobbs stoomkoker [beste prijs kwaliteitsverhouding]
  3. Aigostar fitfoodie [beste goedkope stoomkoker]
  4. Kinghoff stoompan [beste stoomkoker fornuis]
  5. Dejelin Nutri Steam [beste luxe stoomkoker]
  6. Sistema Microwave [beste magnetron stoomkoker]

top 6 stoomkokers laatste update

Meer over de beste stoomkokers

Hieronder gaan wij verder in op de slowcookers uit onze top 6. De top is samengesteld door rekening te houden met meerdere factoren. Zo hebben we gekeken naar kwaliteit, functies, prijs en ook zeker reviews. We vertellen je alle details. Zoals alle specificaties en alle voor- en nadelen. Lees vooral door als je benieuwd bent.

1. Tefal Convenient Series Deluxe VC502D

Deze Tefal Convenient Series Deluxe stoomkoker vinden wij de beste stoomkoker op de markt. De tefal stoomkoker heeft ook niet voor niets (bijna) alleen maar goede reviews. De stoomkoker heeft drie niveaus, waardoor je verschillende voedingsmiddelen tegelijk kan stomen. Hij heeft touchscreen en zelfs acht automatisch ingestelde programma's. Zo heb je speciale programma's voor onder andere groenten, vis en kip. Maar ook voor warmhouder en ontdooien. Met het digitale kookboek dat je erbij krijgt maak je in een handomdraai een complete maaltijd klaar.

De stoomkoker is van roestvrijstaal gemaakt. Dit betekent ten eerste dat de onderdelen in de vaatwasser kunnen. Hiernaast zorgt dit duurzame materiaal ervoor dat hij lang mee kan gaan. Deze RVS stoomkoker is daarom de ideale stoomkoker voor iemand die er zo lang mogelijk plezier van wilt hebben. De stoomkoker kost wel wat in aanschaf. Maar hij is zeker de moeite waard.

Voordelen:

  • 3 niveaus, inhoud 9 liter
  • 8 kookprogramma's
  • RVS
  • Vaatwasserbestendige onderdelen
  • 2 jaar fabrieksgarantie
  • Compact formaat
  • Inclusief digitaal kookboek

Nadelen:

  • Kan niet automatisch uitschakelen

Tefal stoomkoker VC502D, rvs stoomkokers

2. Russell hobbs stoomkoker

Deze Russell hobbs stoomkoker is de beste stoomkoker als je kijkt naar prijs kwaliteitsverhouding. Ook deze goede stoomkoker heeft drie verschillende niveaus om al je eten in klaar te maken. De stoomkoker heeft een 9 liter inhoud. Met deze grote inhoud kan je zo maaltijden voor grote gezinnen stomen. Met het extra stoommandje kan je er ook makkelijk rijst in klaarmaken. Als je maar 1 of 2 dingen in de stoomkoker bereidt, kun je de overige schalen eraf halen.

Een nadeel is dat de stoomkoker maar één programma heeft. Met de handige ingebouwde timer kun je echter wel een tijd instellen. Na het verstrijken van de tijd zal de stoomkoker zelf uitschakelen. Je hoeft hem dus niet de hele tijd in de gaten te houden. Helaas kunnen de onderdelen niet in de vaatwasser. Voor deze prijs is het echter nog steeds een zeer degelijke stoomkoker.

Voordelen:

  • 3 niveaus, inhoud 9 liter
  • 60 min timer
  • Meegeleverd stoommandje voor rijst
  • Lage prijs
  • Fabrieksgarantie 2 jaar

Nadelen:

  • Maar 1 programma
  • Niet vaatwasserveilig

Russell hobbs stoomkoker, krachtige stoomkoker

3. Aigostar fitfoodie

Als je op zoek bent naar een goedkope stoomkoker dan is deze Aigostar fitfoodie mogelijk wat voor jou. De Aigostar fitfoodie heeft net als de twee voorgangers een totale inhoud van negen liter en drie niveaus. De stoomkoker heeft een korte opstarttijd. Na 15 seconden heeft de stoomkoker al voldoende hoeveelheid stoom om te beginnen. Ideaal als je haast hebt.

Met de handige timer kun je instellen wanneer je wilt dat je eten klaar is. Hierna zal de stoomkoker automatisch uitschakelen. Je hoeft dus niet bang te zijn om het huis te verlaten tijdens het koken. Door de doorzichtige zijkanten kun je ook goed je eten in de gaten houden tijdens het stomen. Voor deze prijs schaf je zeker een goede stoomkoker aan als je voor deze gaat. Dit is ook terug te lezen in de goede reviews.

Voordelen:

  • 3 niveaus, inhoud 9 liter
  • 60 min timer
  • Meegeleverd stoommandje voor rijst
  • Lage prijs
  • Fabrieksgarantie 2 jaar

Nadelen:

  • Maar 1 programma
  • Niet vaatwasserveilig

Aigostar fitfoodie, beste stoomkokers

4. Kinghoff stoompan

Mogelijk wil je geen losse stoomkoker, maar een voor op het fornuis. Dan is deze Kinghoff stoompan de beste stoomkoker. Met een totale capaciteit van 5 liter is het een grote stoompan. Hij bestaat uit vier delen, waaronder 3 stoomdelen. Ideaal voor grotere gezinnen. Door de glazen deksel hou je makkelijk je aardappelen, vlees, vis of groenten in de gaten tijdens het stomen. Ook ziet de pan er erg mooi uit.

De pan is geschikt voor het keramische-, inductie-, gas- en het elektrisch fornuis. Omdat de pan is gemaakt van rvs kan hij na gebruik gewoon in de vaatwasser. Heel gemakkelijk dus. Dit materiaal maakt de pan ook duurzaam.

Voordelen:

  • 3 stoomniveaus, totale inhoud 5 liter
  • RVS
  • Geschikt voor alle kookplaten (inclusief inductie)
  • 2 jaar fabrieksgarantie
  • Betaalbaar

Nadelen

  • Handvatten kunnen heet worden

Kinghoff stoompan, beste stoomkoker

5. Dejelin Nutri Steam

Ben je echt op zoek naar luxe? Kijk dan eens naar deze Dejelin Nutri Steam. Deze stoomkoker is op en top luxe. De stoomkoker is volledig gemaakt van hoogwaardig rvs. Hierdoor is hij van zeer goede kwaliteit. Ook kunnen alle losse delen ook in de vaatwasser. Er worden 2 stoommandjes meegeleverd, maar je kan zelf nog extra verdiepingen aanschaffen mocht je er meer willen. Naast extra stoommandjes, kun je veel andere dingen extra kopen. Bijvoorbeeld een extra porseleinen terrine, een bain-marie en een BIO-opvangbank. 

De Dejelin nutri team heeft drie standen. Een voor slowcooking, warmhouding en zelf een stand voor het maken van yoghurt. Met deze stoomkoker weet je zeker dat je perfecte gerechten klaar kan maken. Wel is hij dus zeker aan de dure kant.

Voordelen:

  • 2 niveaus, 1,5 liter inhoud
  • 3 programma's
  • Meegeleverd receptenboek
  • 2 jaar fabrieksgarantie
  • Je kan er ook yoghurt mee maken

Nadelen:

  • Duur

Dejelin nutri steam, beste stoomkoker

6. Sistema Microwave

Als je een stoomkoker voor in de magnetron zoekt is deze Sistema Microwave de beste keuze. Een magnetron stoomkoker kan erg handig zijn als je niet veel ruimte hebt in je keuken. Je voegt water toe aan het magnetronbakje, doet je ingrediënten in het stoommandje en zet te deksel erop. Even in de magnetron en je maakt gerechten perfect gaar klaar.

Het bakje is ook vaatwasserbestendig en vriezerbestendig. Super makkelijk dus. Wel zal je even moeten experimenteren op welke stand het bakje in jouw magnetron het beste werkt. Als je het onder de knie hebt kun je er van alles mee stomen, van groenten tot rijst. 

Voordelen:

  • 1 niveau, 3,2 liter inhoud
  • Vaatwasserbestendig, vriezerbestendig
  • 2 jaar fabrieksgarantie

Nadelen:

  • Even experimenteren met aantal minuten en hoogte watt

Sistema microwave, food steamer

Waar let je op bij het kopen van een stoomkoker

Ga je een stoomkoker kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. We zullen hieronder ingaan op deze aspecten.

Capaciteit en grootte

Hoe groot je wilt dat je stoomkoker is hangt af van persoonlijke voorkeuren. Als je voor een groot gezin of grote groepen eten wilt bereiden kun je beter voor een grote stoomkoker kiezen. De meeste stoomkokers hebben vaak een aantal stoomschalen. Zo kun je verschillende soorten voedsel tegelijk bereiden. Mocht je kleiner porties willen maken, kies dan een kleiner model. Het voordeel van de kleinere modellen is dat ze ook makkelijker op te bergen zijn.

Materiaal

Stoomkokers bestaan er in verschillende materialen. Denk aan roestvrij staal, bamboe en plastic. Roestvrij staal en bamboe zijn duurzamer dan plastic. Dit maakt ze ook vaak duurder. Plastic daarentegen is vaak goedkoop. Wel zijn de plastic modellen minder in kwaliteit en zullen ze minder lang mee gaan. Als je voor een plastic model stoomkoker kiest, kies dan een BPA vrije materialen. Dit is een chemische stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Functies

Een goede stoomkoker heeft verschillende functies. Denk aan een timer functie, automatische uitschakeling en warmhoudfuncties. Hiernaast kan een doorzichtige deksel handig zijn. Zo kun je je voedsel tijdens het stomen in de gaten houden zonder de deksel te moeten optillen.

Als je een stoomkoker uit elkaar kan halen is dit handig voor de afwas. Soms kunnen deze onderdelen zelfs in de vaatwasser. Dat is al helemaal makkelijk.

Beste stoomkoker

Wat is een stoomkoker?

De stoomkoker is een keukenapparaat waar je mee kan koken. Met de stoomkoker bereid je ingrediënten door ze te stomen. Het wordt ook wel een stoompan genoemd. Het koken van je voedsel is een hele gezonde manier van bereiden. Dit komt ten eerste doordat je geen olie of vet hoeft toe te voegen. In een pan moet dit vaak wel. Ook komt het omdat de stoomkoker zorgt dat er meer vitaminen en mineralen bewaard blijven bij het stomen.

Een stoomkoker bestaat vaak uit een waterreservoir, een element voor verwarming en een stoommandje. Er zijn ook stoomkokers met meerdere stoommandjes. Doordat de stoomkoker het water in het reservoir verhit ontstaat er stoom. Deze hete stoom stijgt op naar boven en gaart het eten in de mandjes. Door de veelzijdigheid van een stoomkoker is het zeker het overwegen waard om een goede aan te schaffen. Ook het feit dat de vitaminen en mineralen blijven behouden, maakt het een van de beste investeringen voor de keuken.

Welk type stoomkoker is het beste?

Er zijn verschillende types stoomkokers. Wat de beste stoomkoker is, hangt af van je behoeftes. We zullen per type stoomkoker de voor- en nadelen bespreken.

Elektrische stoomkokers

Een elektrische stoomkoker is een losstaand apparaat. Het grootste voordeel van dit type is dat het gemakkelijk in gebruik is. Vaak heeft hij meerdere schalen die je kan stapelen. Zo kan je verschillende voedingsmiddelen tegelijk stomen. Ook hebben ze vaak handige functies zoals timers en uitschakelfuncties. Dit type is dus vooral geschikt voor mensen die houden van efficiëntie. Een nadeel van dit type is dat ze vaak duurder zijn dan de andere types. Ook vereisen ze regelmatig onderhoud.

Stoomkokers voor op het fornuis

Een stoomkoker die je op het fornuis kan gebruiken heeft geen elektriciteit nodig. Hij werkt vaak op elk type fornuis. Doordat ze vaak worden gemaakt van roestvrij staal of van bamboe zijn ze erg duurzaam. Ze zijn ideaal voor mensen die willen stomen op de traditionele manier. Een nadeel van deze stoomkokers is dat ze meer aandacht vergen. Je moet deze stoomkoker in de gaten blijven houden. Hiernaast is het vaak iets langzamer in vergelijking met een elektrisch model.

Magnetron stoomkokers

De magnetron stoomkoker is ideaal voor iemand met een kleine keuken. Ze zijn eenvoudig in gebruik en ook makkelijk schoon te maken. Hiernaast zijn ze vaak zeer snel en goedkoper dan de andere types. Ook aan dit type stoomkoker zitten nadelen. Vaak zijn ze kleiner aangezien ze in de magnetron moeten passen. Dit betekent dat je er ook een mindere hoeveelheid eten in kan klaarmaken. Hiernaast zijn ze van mindere kwaliteit, ze zijn namelijk vaak gemaakt van plastic. Dit zorgt voor minder duurzaamheid maar ook voor minder gelijkmatig gestoomd voedsel.

Stoomkoker kopen

Onderhoud van een stoomkoker

Je wilt je stoomkoker natuurlijk zo goed mogelijk onderhouden. Zo kan je zo lang mogelijk plezier ervan hebben. Het is daarvoor van belang dat je de stoomkoker na elk gebruik schoonmaakt. Om hem schoon te maken spoel je alle stoommandjes en alle andere losse onderdelen af. Het is hiernaast belangrijk om het waterreservoir na gebruik te legen en uit te spoelen. Zo voorkom je kalkaanslag. Na het afwassen moet je alle onderdelen afdrogen. Controleer of de stoomgaatjes niet verstopt zijn. Dit kan het stoomproces verstoren. Daarna kan je de stoomkoker weer in elkaar zetten en opbergen.

Veelvoorkomende fouten bij het gebruik van een stoomkoker

Als je een nieuwe stoomkoker koopt wil je deze zo goed mogelijk gebruiken. Toch maken mensen een aantal fouten bij het gebruik van een stoomkoker. Hieronder noemen wij er een aantal. Zo kan je deze fouten alvast voorkomen.

Te veel of te weinig water gebruiken - te veel water toevoegen zorgt voor een langere kooktijd. Ook kan het zijn dat je voedsel te gaar wordt. Te weinig water zorgt er daarentegen voor dat de stoomkoker op kan drogen. Als je de stoomkoker dan aan laat staan kan hij beschadigen. Ook kan het zorgen dat je voedsel niet goed of juist te gaar wordt.

De deksel te vaak optillen - wanneer je de deksel optilt ontsnapt er stoom uit de stoomkoker. Wanneer je de deksel weer terug plaatst moet de stoomkoker weer opnieuw genoeg stoom vormen om het eten te garen. Je zorgt er dus voor dat het langer duurt voordat je eten gaar wordt. Het is daarom beter om de deksel zo min mogelijk op te tillen tijdens het stomen.

Het niet controleren van de stoomgaatjes - als de stoomgaatjes in de stoomkoker verstopt zijn kan de stoom niet goed naar boven komen. Het resultaat hiervan is dat je eten ongelijkmatig gekookt wordt. Controleer daarom regelmatig de stoomgaatjes. Als ze verstopt zijn kun je ze met een tandenstoker ontstoppen.

Het te dicht op elkaar leggen van eten - ook het te dicht op elkaar leggen van eten zorgt voor het onregelmatig koken van je eten. Er is dan namelijk niet voldoende ruimte voor de stoom om goed te circuleren. Je moet ingrediënten dus niet gaan stapelen. Ook een klein beetje afstand tussen de ingrediënten helpt bij gelijkmatig koken.

Niet de juiste type schaal gebruiken - als je een eigen schaal in een stoomkoker gaat gebruiken, moet deze hittebestendig zijn en geschikt voor stomen. Anders kan de schaal ontploffen of beschadigen.

Het negeren van veiligheidsvoorschriften - een stoomkoker is een apparaat wat erg warm wordt. Hierdoor kan het gevaarlijk zijn. Zo lang je de veiligheidsvoorschriften opvolgt voorkom je ongelukken en gaat alles goed.

Beste stoomkoker

Veel gestelde vragen over een stoomkoker

Als je nog vragen hebt na het lezen van dit artikel willen we je hier natuurlijk bij helpen. Daarom hebben wij hieronder een aantal veelgestelde vragen beantwoord. Hopelijk kom je hiermee verder.

Kan je verschillende ingrediënten tegelijk stomen?

Ja dat kan zeker. Vaak hebben stoomkokers meerdere mandjes in verschillende lagen. Je kan de verschillende ingrediënten in de verschillende mandjes doen. Je kan hierbij het best eten dat het langste nodig heeft om te koken in de onderste schaal doen. Het eten wat onderin de stoomkoker ligt vangt namelijk de meeste stoom en gaart het snelste. Het voedsel dat minder tijd nodig heeft kan het beste bovenin. Zo kun je verschillende ingrediënten en daarmee zelfs verschillende gerechten tegelijk maken.

Kan je rijst koken in een stoomkoker?

Ja, naast bijvoorbeeld groenten en vlees kan je rijst bereiden in een stoomkoker. Sommige stoomkokers hebben een rijstkom meegeleverd. Als dat bij jouw stoomkoker niet het geval is, gebruik dan een hittebestendige schaal. Voeg aan deze kom of schaal de goede verhouding rijst en water toe. Vaak is dit één kopje rijst in twee kopjes water. Zo krijg je perfecte rijst uit je stoomkoker.

Wat moet ik doen als er kalk in mijn waterreservoir zit?

Je kan de kalkaanslag uit je waterreservoir verwijderen. Je kan dit doen door gebruik van een mengsel met een helft witte azijn en een helft water. Doe dit mengsel in het reservoir en laat het even inwerken. Hierna kun je het uitspoelen met water. Als het goed is is je kalkaanslag verdwenen.

Hoe weet je of je ingrediënten klaar zijn?

Elk ingrediënt heeft zijn eigen bereidingstijd. Deze tijden bieden altijd een goede richtlijn. Toch is het altijd belangrijk om goed te checken of je eten gaar is. Zeker bij rauwe producten zoals vlees. Je kan hier een thermometer voor gebruiken of het even doormidden snijden.

Kan je kruiden of aroma's toevoegen aan het water in het reservoir?

Ja dit kan zeker. Door dit aan het water toe te voegen kan je je eten meer smaak geven. De kruiden of aroma's zullen namelijk met de stoom in het eten trekken.

Is het veilig om bevroren ingrediënten in je stoomkoker te doen?

Ja, je kan bevroren eten in je stoomkoker doen. Wel moet je rekening houden met het feit dat dit de bereidingstijd verlengt. Bevroren kip zal langer nodig hebben dan kip op kamertemperatuur. Zorg daarom dat je bevroren ingrediënten langer stoomt en ook goed controleert op gaarheid als de ingestelde tijd verstreken is.

Rijst stomen beste stoomkoker

Conclusie beste stoomkoker (in het kort)

Hieronder vind je nogmaals onze top 6 beste stoomkokers. Hopelijk heb je een stoomkoker kunnen vinden die aan jouw wensen voldoet.

  1. Tefal Convenient Series Deluxe VC502D [beste keuze algemeen]
  2. Russell hobbs stoomkoker [beste prijs kwaliteitsverhouding]
  3. Aigostar fitfoodie [beste goedkope stoomkoker]
  4. Kinghoff stoompan [beste stoomkoker fornuis]
  5. Dejelin Nutri Steam [beste luxe stoomkoker]
  6. Sistema Microwave [beste magnetron stoomkoker]

Misschien vind je dit ook interessant

Over de schrijver
Hi! Ik ben Sophie. In mijn vrije tijd hou ik heel erg van koken voor vrienden en familie. Om lekker te koken is het natuurlijk belangrijk om goede keukenspullen te hebben. Daarom vind ik het leuk om uit te zoeken wat de beste keukenspullen op de markt zijn. Ik neem je graag mee in al mijn aanraders.
Reactie plaatsen