Last van botte messen in de keuken? En wil je een goed koksmes kopen? Lees dan snel verder. In deze blog zochten wij uit wat het beste koksmes is voor elke soort kok. We hebben alle goede messen op een rij gezet. Zo kun jij een goede keuze maken voor je nieuwe aankoop. Wil jij dus antwoord op de vraag; wat zijn de beste koksmessen? Lees dan snel verder!
De top 6 koksmessen (in het kort)
Geen zin of tijd om de hele blog te lezen? Geen probleem. Hier vind je een samenvatting van onze top 6 beste koksmessen.
- Wüsthof Classic [beste professionele Europese koksmes]
- Global G2 [beste Europese koksmes voor hobbykok]
- Victorinox SwissClassic [beste goedkope Europese koksmes]
- Wüsthof Classic Ikon Santoku [beste professionele Japanse koksmes]
- Global G46 [beste Japanse koksmes voor hobbykok]
- Zwilling Now Santoku [beste goedkope Japanse koksmes]
Meer over de beste koksmessen
In je zoektocht naar het beste koksmes voor jou, is keuze heel persoonlijk. Daarom hebben wij in onze lijst alle categorieën messen opgenomen. Onze keuzes zijn gebaseerd op zowel onderzoek als het lezen van reviews. Je komt dus zeker geen messen tegen met slechte reviews. Je kunt in onze top 6 zowel dure- als goedkope messen vinden. Ook zie je zowel Europese stijl messen terugkomen, als de Japanse stijl messen. Kortom, voor ieder wat wils!
1. Wüsthof Classic koksmes
Op zoek naar een goed Europees koksmes? Dan is dit Wüsthof Classic koksmes een goede optie. Dit koksmes is perfect voor de professionele kok of de ervaren hobbykok. Het is namelijk een professioneel koksmes met een lemmet van 26 cm. Niet voor niets dat je hem vaak terug ziet in de professionele keuken. Het merk staat bekend om het maken van de beste messen die er zijn op de markt. Wüsthof koksmessen worden gemaakt uit goede materialen. Messen uit de classic serie worden gemaakt van hoogwaardig Duits staal. Dit maakt het een vlijmscherp mes die een leven lang mee kan gaan.
In het handvat zitten delen van kunststof. Dit zorgt voor een optimale balans. Het heeft geen voegen dus er gaat geen vuil in randen zitten. Alles bijeengenomen, krijg je van deze aankoop geen spijt.
Voordelen
- Hoog lemmet 26 cm
- Makkelijk in gebruik door dikke rug
- Scherp
- Duurzaam
- Levenslange garantie voor materiaal- en fabricagefouten
Nadelen
- Kan te zwaar zijn
- Prijzig
2. Global G2 koksmes
Als je wat kleinere handen hebt is dit Global G2 koksmes mogelijk iets voor jou. Ook hobbykoks kiezen vaker voor een wat kleiner koksmes. Dit mes heeft een lemmet van 20 cm. Het is een perfect mes om snel grote hoeveelheden groenten, fruit, vlees, vis etc. te snijden. Kortom, een echte alleskunner. Alle soorten messen uit de G series van Global zijn van hoge kwaliteit.
Het mes is gemaakt van Cromova staal. Dit soort staal garandeert weinig breuk en is bijna geheel roestvrij. De anti slip kuiltjes zorgen dat het mes goed in de hand ligt. Het heeft een licht gewicht en een goede balans. Ben je op zoek naar een goed vlijmscherp keukenmes? Dan is dit zeker een goede optie die lang mee gaat.
Voordelen
- Lemmet 20 cm
- RVS
- Duurzaam
- Goede scherpte
- Goed in balans
- 2 jaar fabrieksgarantie
- Anti slip handvat
Nadelen
- Geen "krop" en "hiel" waardoor het mes kan irriteren bij langdurig gebruik
3. Victorinox Swissclasic koksmes
Ben je een beginnend kok en wil je eerst even aankijken of je meer geld wilt betalen voor een goed koksmes. Kijk dan naar het Victorinox SwissClassic koksmes. Het is een scherp keukenmes en erg licht. Dit maakt het koksmes voor veel mensen makkelijk in gebruik. Het handvat is makkelijk en er zit genoeg ruimte onder het handvat voor je knokkels. En dit alles voor een zeer lage prijs.
De lage prijs is te verklaren door het feit dat het koksmes gestempeld is. Hierover verder in de blog ook uitleg. Dit zorgt ervoor dat het koksmes moeilijker te slijpen is. Ook is het koksmes minder makkelijk in balans.
Kortom, het is geen koksmes wat een hele levensduur mee kan gaan. Twijfel je dus nog of professionele messen wel iets voor jou zijn. Begin dan met dit mes. Als dit bevalt kun je nog overschakelen naar een koksmes van betere kwaliteit.
Voordelen
- Hoog lemmet 19 cm
- RVS
- Goedkoop
- Scherp
- Makkelijk in gebruik
- Levenslange fabrieksgarantie voor materiaal- fabricagefouten
Nadelen
- Gaat geen levensduur mee
- Gestempeld metaal
4. Wüsthof Classic Ikon Santoku
Ook voor een goed Japans mes is Wüsthof een goed merk. Zie bijvoorbeeld dit Classic Ikon Santoku mes. Het koksmes is gemaakt van roestvrijstaal wat ervoor zorgt dat het koksmes lang mee gaat. Het krijg niet snel beschadigingen en wordt minder snel bot na veel snijden en hakken. Het is gemakkelijk om het mes te slijpen. Kortom, een product dat een levensduur mee kan gaan.
Wüsthof staat bekend om hoge kwaliteit messen. Het koksmes is daarom erg scherp. Het zal weinig tegendruk bieden bij het snijden of hakken van groente, fruit, vlees, vis of andere ingrediënten. Door het ergonomische ontwerp van het koksmes ligt het goed in de hand. Het is niet voor niets daarom het beste keukenmes in de Japanse categorie.
Voordelen
- Lemmet 17 cm
- Gemakkelijk in gebruik
- Hoge kwaliteit
- RVS
- Levenslange garantie voor materiaal- en fabricagefouten
Nadelen
- Prijzig
5. Global G46 Santoku
Ook het merk Global verkoopt erg goede Japanse messen. Onze favoriet is het Global G46 Santokumes. Zoals eerder gesteld zijn Global messen van hoge kwaliteit. Tussen deze messen vind je vaak het juiste koksmes voor jou. Dit is volgens ons het beste keukenmes in de Japanse categorie.
Het is gemaakt van RVS wat het een duurzaam product maakt. Door gebruik van hoogwaardig materiaal blijft het mes scherp. Ook is het mes makkelijk te slijpen. De anti slip kuiltjes op het handvat zorgen ervoor dat het mes makkelijk is vast te houden en niet snel wegglipt.
Voordelen
- Lemmet 18 cm
- Antislip handvat
- RVS
- Duurzaam
- Scherp
Nadelen
- Geen fabrieksgarantie
6. Zwilling Now Santoku
Ook voor de Japanse messen hebben wij natuurlijk een meer betaalbare variant. Dit Zwilling Now Santoku kokmes is perfect als je wat minder wilt besteden. Mocht je nog even willen uittesten of een Japans koksmes wel iets voor jou is, ga dan voor dit product.
Het kokmes van Zwilling is gemaakt van roestvrij staal. Dit soort staal beschadigt niet snel en gaat daarom lang mee. Het is door de ergonomische vorm makkelijk om het koksmes vast te houden. Het merk zegt dat het mes in de vaatwasser kan. Wij raden dit echter nooit aan om zo lang mogelijk te kunnen genieten van gebruik.
Voordelen
- Goedkoper
- RVS
- 2 jaar fabrieksgarantie
Nadelen
- Gestempeld staal
Waar let je op bij het kopen van een koksmes
Bij het kopen van het juiste koksmes voor jou, is het belangrijk dat je rekening houdt met de vorm en het materiaal van het koksmes.
Materiaal
Er zijn verschillende materialen waar messen van worden gemaakt. De hardheid van de staalsoort wordt gemeten in Rockwell hardheid. Hoe zachter een mes, hoe makkelijker te slijpen. Maar de hardheid is ook belangrijk in de kwestie hoe makkelijk het mes weer scherpheid verliest wordt.
Roestvrij staal
Een koksmes van roestvrij staal is vaak een goede keuze. Het is makkelijk te slijpen en te onderhouden. Hiernaast is rvs ook niet gevoelig voor, zoals het woord al zegt, roest. Een roestvrij stalen mes beschadigt daarom niet snel en gaat dus lang mee.
Carbon staal
Carbon staat (ook wel koolstof staal) is een zacht metaal. Dit maakt een koksmes van dit materiaal makkelijk te slijpen. Het zachte materiaal zorgt er echter ook voor dat het mes snel zijn scherpheid verliest Je moet een mes van carbon staal dan ook regelmatig slijpen. Het materiaal is erg gevoelig voor zuur. Dit zorgt ervoor dat het mes snel verkleurd of gaat roesten. Met een mes van carbon staal moet je daarom voorzichtig omgaan. Je moet het mes goed verzorgen en schoonmaken na gebruik.
Keramiek
Een keramisch mes is een vaak een vlijmscherp mes. Het is een stalen mes met een keramische coating. Het materiaal staat er hiernaast om bekend dat het lang scherp blijft. Hierdoor zul je het mes niet vaak moeten slijpen. Keramische messen schilferen echter snel af. Het materiaal is zo stug dat wanneer je hem gebruikt hij bij elke beweging zal schilferen of scheuren. Keramische messen zijn daarom ook niet erg populair.
Vorm
Bij het kopen van een goed mes is het belangrijk om naar de vorm van het mes te kijken. Verschillende dingen zijn hier van belang. De tang, het mes en het handvat.
De tang van een mes is het gedeelte van het mes dat zich uitstrekt in het handvat. Bij de beste koksmessen loopt de tang helemaal tot het einde van het handvat. Dit staat bekend als een "full tang". Dit zorgt voor de maximale sterkte en balans. Dit omdat het gewicht gelijkmatig door het mes is verdeeld. Er zijn ook mensen met een gedeeltelijke of halve tang. Deze messen zijn vaak goedkoper, maar ook minder duurzaam en minder gemakkelijk in gebruik. Op zoek naar het beste koksmes? Ga dan dus voor een mes met een full tang.
Het mes kan gesmeed of gestempeld zijn. Gesmede messen worden gemaakt door metaal in een mal te gieten. Hierna wordt hij bijgesneden, geslepen en gepolijst. Dit zorgt voor het ontstaan van een zeer stevig mes. Een gestempeld mes wordt uit een stuk metaal gesneden. Hierna wordt één kant geslepen. Je kunt vaak nog strepen op het mes zien veroorzaakt door de rollers die worden gebruikt om het metaal plat te maken. De beste koksmessen zijn gesmeed. De goedkope messen zijn vaak gestempeld.
Het handvat is belangrijk om goed grip te hebben. Dit is per persoon verschillend. Als je het mes vasthoudt, moet het gebalanceerd voelen. Het mes moet niet te zwaar of te licht zijn. Het moet voelen alsof je geen moeite doet om het mes te gebruiken.
De anatomie van een koksmes
De anatomie van een koksmes bevat verschillende onderdelen. Elk onderdeel heeft een eigen functie die bijdraagt aan de algehele prestatie van het mes. Hieronder vind je de belangrijkste onderdelen.
- Lemmet: het lemmet is het belangrijkste deel van het mes. Het is namelijk het gedeelte wat wordt gebruikt voor snijden. Het lemmet kan dun of dik zijn. Ook kan je een lang lemmet of een kort lemmet hebben. Het is afhankelijk van het type en waarvoor je het wilt gebruiken.
- Punt: het uiteinde van het lemmet.
- Snijrand/snede: de scherpe kant van het lemmet.
- Rug: de bovenzijde van het lemmet.
- Krop/bolster: het verdikkie deel van het mes dat zich bevindt waar het lemmet overgaat in het handvat. Het biedt bescherming van de hand. Niet alle messen hebben een krop.
- Hiel: achterste gedeelte van de snijrand. Is vaak niet gesneden om je handen te beschermen.
- Heft/handgreep: het gedeelte waar je het mes mee vasthoudt.
- Tang: het verlengde deel van het lemmet waar het heft en de krop op gemonteerd worden. De beste koksmessen hebben een tang die doorloopt tot het einde.
Welk type koksmes is het beste
Tegenwoordig lijken verschillende messen veel op elkaar. Japanse messen en Europese messen vertonen weinig verschillen. Toch zijn er nog wel afwijkingen.
Japanse messen hebben vaak een dun mes en zijn lichter. Ze zijn vooral ontworpen voor precieze taken zoals het fijnsnijden van groenten of fruit. Europese messen zijn vaak robuuster en hebben een dikkere bovenkant. Ze zijn ontworpen om veelzijdig te kunnen worden gebruikt.
De verschillende messen hebben ook een andere vorm. Japanse messen hebben een rechtere snijkant en een blokvormige punt. Europese messen hebben daarentegen een meer ronde snijkant. Zie hieronder het verschil. Door de vorm van de messen worden ze op een andere manier gebruikt. Met een Europees mes hou je vaak de punt van je mes op de snijplank. Je tilt je handvat op voor het snijden van groente of vlees, maar de punt blijft altijd op de plank tijdens het snijden. Dit is mogelijk door de ronde vorm van het mes. Bij een Japanse messen is dit niet mogelijk. De rechte snijkant zorgt ervoor dat je meer moet snijden en hakken met het mes. Welk mes voor jou het beste is hangt dus van je kookstijl af en welk mes je het meest gebruikt.
Gebruik en onderhoud van koksmessen
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je messen, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Dit onderhouden houdt het reinigen, slijpen en juist opbergen in.
Reinigen
Het is beter om je mes niet in de vaatwasser te doen. Agressieve chemicaliën en de hitte van een vaatwasser zorgt ervoor dat je mes kan beschadigen. Het is daarom altijd verstandiger om je keukenmessen af te wassen met de hand en direct af te drogen.
Slijpen
Het slijpen is een belangrijk deel van het onderhoud. Het is cruciaal in het behouden van de scherpte van een mes. Er zijn verschillende methoden om te slijpen en dus een mes scherper te maken. denk aan een slijpsteen, slijpstaaf of elektrische messenslijper. Lees onze blog over de beste messenslijper voor de beste keuze hierin.
Opbergen
Het opbergen van messen los in een la kan ook leiden tot botte messen. Hiernaast kan het gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld verkeerd grijpt. Gebruik daarom een messenblok, magneetstrip of een messenhoes om je messen te beschermen. Klik hier voor een voorbeeld van een goed messenblok of hier voor een magneetstrip.
Veelvoorkomende fouten bij het gebruik van een koksmes
Het op de juiste manier gebruiken van een keukenmes is cruciaal om bijvoorbeeld niet in je vingers te snijden. Daarom hebben wij de meest gemaakte fouten op een rijtje gezet.
- Gebruik van een bot mes. Je zou het bijna niet denken, maar een bot mes is gevaarlijker dan een scherpe. Een bot mes vergt meer kracht bij het snijden. Het kan sneller wegglijden waardoor je in je vingers snijdt. Regelmatig slijpen zorgt voor voor meer veiligheid.
- Het gebruik van een verkeerd mes. Koksmessen zijn groot en stevig. Ze zijn daarom niet geschikt voor hele fijne klusjes. Je kunt dit keukenmes dan ook beter niet gebruiken als broodmes of schilmesje om ongelukken te voorkomen.
- Het mes aan de verkeerde kant slijpen. Sommige messen zijn slechts aan één kant geslepen. Het slijpen aan de verkeerde kant kan messen geheel verpesten. Het is dus belangrijk dat je de goede kant slijpt. Let dus altijd goed op wanneer je gebruik maakt van een slijpsteen of een ander slijpattribuut.
- Te veel kracht zetten. Een scherp mes biedt weinig weerstand. Het is dus niet nodig om veel kracht te zetten. Laat het mes dus het werk doen. Dan kan het niet beschadigen en kun jij de controle niet verliezen. Het heeft geen nut om harder te duwen.
Veel gestelde vragen over een koksmes
Het kan zijn dat je na het lezen van de blog nog vragen hebt. Om je op weg te helpen hebben wij hieronder een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet en beantwoord.
Hoe kies ik het juiste koksmes voor mijn behoeften?
De kuiste voor een goed mes wat bij jou past hangt af van je voorkeuren. Het beste keukenmes moet goed in de hand liggen. Het moet niet voelen alsof je veel moeite moet doen om hem te gebruiken. Hierbij is gewicht en handvatcomfort van belang.
Hoe vaak moet je koksmessen?
Hoe vaak je koksmessen moet slijpen hangt af van het materiaal van het mes. Hoe zachter het materiaal, hoe vaker je hem moet slijpen. Dit omdat het mes sneller bot zal worden. Keukenmessen van hard staal moet je minder vaak slijpen.
Wat is het verschil tussen dure en goedkope koksmessen?
Duurdere keukenmessen zijn vaak gemaakt van hogere kwaliteit staal. Dit zorgt ervoor dat het mes langer mee gaat en er minder snel beschadigingen op het mes blijven. Ook worden duurdere keukenmessen uit één stuk metaal gemaakt. Dit lijdt tot een betere constructie, een betere balans en hogere duurzaamheid. Kortom, je kunt beter gaan voor een duurder keukenmes. Deze gaat langer mee waardoor het je geld meer waard is. Een goedkoper mes moet je sneller vervangen.
Hoe beïnvloedt de lengte van koksmessen het gebruik?
Korte messen bieden meer controle en precisie. Dit is vaak fijn voor het snijden van groenten, kruiden of bijvoorbeeld het ontvellen van vis. Langere messen zijn minder precies, maar bieden langere snijbeweging. Dit maakt het makkelijker om grotere ingrediënten zoals stukken vlees te snijden. Kortere messen vergen meer techniek in vergelijking met langere mensen. Wel kan het zijn dat je hand sneller vermoeid raakt van langere mensen. Het kost immers iets meer moeite in gebruik.
Conclusie beste koksmes (in het kort)
In deze blog hebben wij 6 goede koksmessen besproken. Hou jij je bezig met de vraag; wat is een goed koksmes? Kijk dan vooral naar deze opties!
- Wüsthof Classic [beste professionele Europese koksmes]
- Global G2 [beste Europese koksmes voor hobbykok]
- Victorinox SwissClassic [beste goedkope Europese koksmes]
- Wüsthof Classic Ikon Santoku [beste professionele Japanse koksmes]
- Global G46 [beste Japanse koksmes voor hobbykok]
- Zwilling Now Santoku [beste goedkope Japanse koksmes]