Beste pannenkoekenpan (top 5)
Altijd al de perfecte American pancakes of ouderwetse Hollandse pannenkoeken willen bakken? Maar blijven de pannenkoeken plakken of komen ze niet perfect uit de pan? Wij zochten uit wat de beste pannenkoekenpan op de markt is. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillen tussen pannenkoekenpannen. Uiteraard geven we je ook een top 5 beste pannenkoekenpannen zodat jij de beste pannenkoekenpan kan aanschaffen!
De top 5 pannenkoekenpannen (in het kort)
Heb je geen tijd (of zin) om het hele artikel te lezen? Geen probleem, dat begrijpen we. Daarom hier in het kort onze top 5 beste pannenkoekenpannen. Toch benieuwd naar meer details over de beste pannenkoekenpannen? Lees dan vooral door.
- Tefal comfort grip pannenkoekenpan [beste prijs kwaliteitsverhouding pannenkoekenpan]
- Greenpan essentials pannenkoekenpan [beste aluminium pannenkoekenpan met keramische coating]
- Demeyere Specialties pannenkoekenpan [beste pannenkoekenpan van rvs]
- Debuyer mineral b element [beste stalen pannenkoekenpan]
- Le Creuset pannenkoekenpan [beste gietijzeren pannenkoekenpan]
Meer over de beste pannenkoekenpannen
In onze top 5 pannenkoekenpannen kun je alle verschillende soorten pannen vinden. Zo hebben we pannen van alle materialen opgenomen. Zo kun jij de beste pannenkoekenpan kiezen van het gewenste materiaal. Ook hebben wij zowel goedkopere als duurdere opties opgenomen in de top 5. Één ding is zeker, ze hebben allemaal goede reviews. Je hoeft helemaal niet veel geld neer te leggen om een goede pannenkoekenpan te kopen. Hoe fijn is dat! Lees snel verder voor meer details over elke pannenkoekenpan.
1. Tefal comfort grip pannenkoekenpan
Met de aankoop van deze Tefal comfort grip pannenkoekenpan haal je zeker een zeer goede pannenkoekenpan in huis. De pan heeft een diameter van 25 cm. Door de lage rand kun je pannenkoeken makkelijk kunt omdraaien. Door de anti aanbaklaag kleven de pannenkoeken niet en is hij ook makkelijk schoon te maken.
Tefal pannen worden milieuvriendelijk geproduceerd waarbij geen gevaarlijke stoffen worden gebruikt. Mocht er een stukje van de sterke anti aanbaklaag loslaten bij het bakken, is dit ook niet gevaarlijk als je dit per ongeluk hebt gegeten.
Je kunt de pan gebruiken op inductie en alle andere warmtebronnen. Wij vinden dit ook de beste pannenkoekenpan voor inductie. Door de handige rode thermo-spot in het midden van de pan kun je zien of de pan de ideale baktemperatuur heeft bereikt. Super handig. Met deze pan zet je makkelijk mooie goudgele pannenkoeken op tafel.
Voordelen
- Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
- Anti aanbak
- Thermo-spot die juiste temperatuur aangeeft
- Milieuvriendelijke productie
Nadelen
- Geen
2. Greenpan essentials pannenkoekenpan
Op zoek naar een pan met keramische coating? Dan is deze Greenpan essentials pannenkoekenpan een goede keuze. De pan is te gebruiken op alle warmtebronnen, ook inductie. Door het gebruik van aluminium is het een goede warmtegeleider en warmt de pan snel op. Zo bak je snel een stapel pannenkoeken.
Dankzij de keramische anti aanbaklaag heb je minder boter nodig en plakken de pannenkoeken niet aan de pan. Je kunt ze met de laag opstaande rand zo uit de pan laten glijden. Met een diameter van 24 cm is het de ideale pan voor de kleinere tot normale pannenkoeken.
Voordelen
- Keramische anti aanbaklaag zonder schadelijke stoffen
- Bestand tegen hoge temperaturen
- Geschikt voor alle warmtebronnen (inclusief inductie)
- 2 jaar fabrieksgarantie, levenslange garantie op productiefouten
Nadelen
- Keramische pannen staan er om bekend te kunnen breken bij een hoge temperatuur. Fabrikant zegt dat dat hier niet het geval is omdat het gaat om een coating.
3. Demeyere specialties pannenkoekenpan
Ben je bereid om wat meer uit te geven voor een hoog kwalitatieve pan? Kijk dan eens naar deze Demeyere Specialties pannenkoekenpan. Demeyere staat bekend om zeer hoge kwaliteit pannen. Ze zijn dan ook vaak terug te vinden in professionele keukens. Naast de goede kwaliteit ziet de speciale pannenkoekenpan zelf er ook erg mooi uit.
Hij is gemaakt van rvs en kan worden gebruikt op gas, inductie, elektrisch en in de oven. Door het gebruik van rvs is de pan erg duurzaam. Het is de juiste pan voor de kok die zo lang mogelijk plezier van zijn of haar pan wilt. De pan heeft geen anti aanbaklaag. Je zult de juiste temperatuur moeten hebben voor de pan zodat de pannenkoeken niet blijven plakken. Dit is een kwestie van oefenen. Zodra je het onder de knie hebt zal het geen probleem meer zijn. Ook met deze pan kun je dus heerlijke pannenkoeken bakken. Een absolute aanrader.
Voordelen
- Kan in de oven
- Beter bestand tegen metalen kookgerei
- Gaat erg lang mee
- Hoge kwaliteit
Nadelen
- Prijzig
- Geen fabrieksgarantie
4. Debuyer mineral b element pannenkoekenpan
Deze Debuyer mineral b element pannenkoekenpan is vergeleken met de andere pannen ook zeker nog de moeite waard. Vandaar dat hij ook een plek verdient in onze top 6 pannen voor het bakken van de beste pannenkoeken. Deze goede pan is volledig gemaakt van staal en daarmee erg duurzaam.
Deze goede pannenkoekenpan beschikt over een lage rand en een diameter van 24 cm. Daarmee is hij meer geschikt voor de normale tot kleine pannenkoeken. Ook is hij te koop met een diameter van 30 cm voor de gene die zoekt naar een grote pannenkoekenpan. Naast pannenkoeken bakken, kun je er ook zeker andere dingen mee, zoals het bakken van een ei of een stukje vlees. Het is de perfecte allround pan.
Het is wel van belang om de pan even in te branden voor je hem gebruikt. Zo creëer je een natuurlijke anti aanbaklaag. Door deze anti aanbak gaat ervoor zorgen dat pannenkoeken niet aan de pan blijven plakken. De reviews liegen er niet om. Het is de perfecte pan voor het bakken van de perfecte pannenkoek.
Voordelen
- Geschikt voor alle warmtebronnen (inclusief inductie)
- Fabrieksgarantie van 1 jaar
- Duurzaam
Nadelen
- Inbranden benodigd
5. Le Creuset pannenkoekenpan
Deze Le Creuset pannenkoekenpan verdient ook zeker een plek in de top beste pannenkoekenpannen. Le Creuset kent bijna iedereen wel om haar goede gietijzeren pannen. Het is niet voor niets dat zij ook levenslange garantie aanbieden. En daarom ook deze goede pannenkoekenpan van gietijzer in onze top beste pannenkoekenpannen. Gietijzeren pannenkoekenpan hebben een goede warmtegeleiding. Zo wordt een pannenkoek overal even mooi en bruin. Ook is hij geschikt voor alle warmtebronnen.
Met een diameter van 27 cm is het een grote pannenkoekenpan. Het gietijzer maakt het ook een zware pan. Houd hier rekening mee als je hem koopt. De pan heeft een lage rand emaille anti aanbaklaag. Pannenkoeken zullen dus niet blijven plakken. De pannenkoekenpan wordt geleverd met een beslagverdeler. Zo kun je makkelijk smaakvolle pannenkoeken maken.
Voordelen
- Geschikt voor alle warmtebronnen (inclusief inductie)
- Mooie uitstraling
- Levenslange fabrieksgarantie
- Kan in de oven
Nadelen
- Zwaarder
- Prijziger
Waar let je op bij het kopen van een pannenkoekenpan
Als je de beste pannenkoekenpan wilt aanschaffen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Denk aan het materiaal van de pan, een anti aanbaklaag, de maat en de vorm en of de pan wel geschikt is voor jouw kookplaat. We zullen over elk onderwerp nog wat meer vertellen.
Materiaal
Er zijn verschillende materialen waaruit een pannenkoekenpan gemaakt kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan gietijzer, aluminium, roestvrij staal en keramisch. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen.
- Een gietijzeren pannenkoekenpan houdt warmte goed vast. Ook verdeelt deze pan de warmte gelijkmatig. Een nadeel is dat deze pannen vaak zwaar zijn. Ze zijn dus perfect voor liefhebbers van traditionele methodes en voor mensen die waarde hechten aan duurzaamheid.
- Een aluminium pannenkoekenpan is lichter. Aluminium verwarmt ook erg snel. Een nadeel is echter dat aluminium pannenkoekenpannen minder duurzaam zijn. Een aluminium pan gaat dus minder lang mee in vergelijking met een gietijzeren variant. Ze zijn perfect voor dagelijks gebruik en voor iemand die een snelle, makkelijke pan zoekt.
- Een roestvrij stalen pannenkoekenpan is wel weer erg duurzaam. Rvs is bestand tegen roest en gaat dus lang mee. Een nadeel is dat rvs een minder gelijkmatige warmteverdeling heeft. Ze zijn perfect voor kokers die een pan zonder coating willen. Ook is deze pan beter bestand tegen het gebruik van metalen kookgerei.
- Een keramische pannenkoekenpan is een pan met een keramische anti aanbaklaag. Ze zijn vaak licht in gewicht, milieuvriendelijk en hebben een anti aanbaklaag zonder schadelijke chemicaliën. De pan is echter minder goed bestand tegen hoge temperaturen. Deze kunnen namelijk de coating van de pan beschadigen. Deze pannen zijn daarom minder duurzaam.
Anti aanbaklaag
Een anti aanbaklaag is cruciaal voor het bakken van pannenkoeken. Deze laag zorgt ervoor dat de pannen niet blijven plakken aan de pan. Wel zit er nog verschil tussen het soort anti aanbaklaag. Het is belangrijk om een pannenkoekenpan te kiezen met een anti aanbaklaag van hoge kwaliteit. PFTE (Teflon) en keramiek zijn hier goede voorbeelden van. Deze zijn ook gemakkelijk schoon te maken hebben weinig vet nodig bij het bakken van pannenkoeken.
Maat en vorm
Welke maat en vorm het beste is voor een pannenkoekenpan hangt af van eigen voorkeur. Voor grotere pannenkoeken heb je vanzelfsprekend een grotere pan nodig. Voor kleinere pannenkoeken is een kleinere pan voldoende. Een pannenkoekenpan heeft vaak een extra lage rand. Hierdoor is het makkelijker om de pannenkoek om te draaien.
Warmtebronnen
Niet alle pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Het is daarom altijd goed om te controleren of je de pan wel op jouw kookplaat gebruikt kan gebruiken. Er bestaan pannen voor alle warmtebronnen, of het nu gaat om gas, elektrisch, inductie of iets anders.
Wat is een pannenkoekenpan?
Pannenkoekenpannen zijn, zoals het woord al zegt, pannen gemaakt voor het bakken van pannenkoeken. Ze zijn speciaal ontworpen om de moeilijkheden van het bakken van pannenkoeken tegen te gaan. Denk aan gelijkmatige warmteverdeling en het eenvoudig kunnen omdraaien van de pannenkoek.
Onderhoud van een pannenkoekenpan
Het goed onderhouden van je pannenkoekenpan is essentieel voor een langere levensduur. Maar ook draagt dit bij aan de kwaliteit van de pannenkoeken die je bakt. Voor elk materiaal pan hebben wij een aantal tips om je goede pannenkoekenpan zo lang mogelijk in optimale staat te houden.
Gietijzeren pannenkoekenpan
Gietijzeren pannenkoekenpannen zijn hoog in kwaliteit en beschadigen niet snel. Dit maakt het een erg goede pannenkoekenpan om te onderhouden. Sommige gietijzeren pannen zul je moeten inbranden. Dit proces creëert een natuurlijke anti aanbaklaag. Check dit dus goed voordat je hem gaat gebruiken.
Was de pan na gebruik af met warm water en een sponsje of afwasborstel. Je kunt beter geen zeep gebruiken. Dit kan namelijk de anti aanbak aantasten. Na het afwassen is het van belang om hem goed af te drogen. Dit voorkomt dat de pan gaat roesten. Als je de pan hebt moeten inbranden is het ook goed voor de pan om hem na gebruik in te smeren met een beetje olie. Zo wordt de pan nog meer beschermd.
Aluminium pannenkoekenpan
Ook de aluminium pan kun je beter afwassen. Laat de pan wel goed afkoelen voordat je hem afwast. Je kunt bij deze pan wel een milde zeep gebruiken. Vermijd wel het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of harde borstels. Deze kunnen de anti aanbaklaag beschadigen.
Bewaar de pan vervolgens op een droge pan. Als je de pan gaat stapelen, doe er dan een pannenbeschermer of een handdoek tussen. Zo voorkom je krassen op alle pannen. Pannenbeschermers schaf je al aan voor iets meer dan 10 euro.
RVS pannenkoekenpan
Een groot voordeel aan rvs pannenkoekenpannen is dat ze vaak in de vaatwasser kunnen. Toch is het eigenlijk altijd beter om je pan af te wassen. Zo behoud je de glans van de pan. Kleine moeite toch? Gebruik bij het afwassen water en zeep. Als je pan wat meer hardnekkige vlekken heeft, kun je een mengsel van azijn en water gebruiken. Ook bestaat er speciale rvs-reiniger. Als er nog wat vingerafdrukken op zitten kun je niet gemakkelijk verwijderen met een doek en wat olijfolie.
Vermijd oververhitting van de pan. Dit kan de pan beschadigen en verkleuren.
Keramische pannenkoekenpan
Net als bij aluminium pannenkoekenpannen met een anti aanbaklaag kun je keramische pannen afwassen met water en zeep. Een milde zeep is hier het meest voor geschikt. Ze zijn vaak bestand tegen de vaatwasser, maar om hem zo lang mogelijk mooi te houden kun je beter voor de handwas gaan.
Gebruik ook bij deze pannen niet hoge warmtebronnen. Extreme hitte kan de keramische coating van de pannen beschadigen,
Veel gestelde vragen over een pannenkoekenpan
Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit. Om je hiermee op weg te helpen hebben wij een aantal veelgestelde vragen op een rij gezet. Met deze antwoorden kunnen we je hopelijk al helpen.
Kan ik een pannenkoekenpan gebruiken op een inductie kookplaat?
Een veelvoorkomende vraag is of een pannenkoekenpan geschikt is voor inductiekookplaten. Alleen pannen met een magnetische bodem kun je op een inductie kookplaat gebruiken. Controleer dus altijd vooraf of je aangeschafte pan hieraan voldoet voordat je hem koopt.
Hoe voorkom ik dat mijn pannenkoek aan de pan blijft plakken?
Het beste middel om plakkende pannenkoeken tegen te gaan is een goede anti aanbaklaag. De anti aanbak zorgt er al voor dat je pannenkoeken minder blijven pakken. Verwarm de pan vervolgens goed op. Je kunt testen of de pan heet genoeg is door er een paar druppels water in te laten vallen. Als ze door de pan blijven dansen is de pan heet genoeg. Het is ook altijd verstandig om een klontje boter of een beetje olie te gebruiken.
Kun je metalen keukengerei gebruiken in een pan met anti aanbaklaag?
Nee, dit kun je beter niet doen. Wil je dat je pan zo lang mogelijk mee gaat dan kan je dit beter niet doen. Metalen spatels kunnen krassen en schade veroorzaken aan de anti aanbaklaag. Hetzelfde als bij een gewone koekenpan Als je dit regelmatig doet, moet je de pan sneller vervangen. Je kan beter kiezen voor hout, plastic of siliconen keukengerei.
Hoe lang gaat een pannenkoekenpan mee?
De levensduur van je pan hangt af van de kwaliteit van de pan, hoe vaak je de pan gebruikt en hoe goed je hem verzorgt. Een pan van goede kwaliteit die je goed onderhoud kan vele jaren meegaan.
Moet ik mijn pannenkoekenpan inbranden?
Bij pannen van gietijzer raden merken het aan om de pan wel in te branden. Zo creëer je een natuurlijke anti aanbaklaag. Dit is niet altijd nodig. Let dus altijd op wat de fabrikant of het merk zelf zegt.
Wat is het recept voor pannenkoekenbeslag?
Nu je natuurlijk de beste pannenkoekenpan hebt gekocht moet je ook het recept weten voor het perfecte pannenkoekenbeslag. De basis voor de lekkerste pannenkoeken is heel simpel:
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- 500 ml melk
- zout
Mix alle ingrediënten samen en je hebt binnen no-time een stapel versgebakken pannenkoeken staan. Het recept is voor ongeveer 8 pannenkoeken.
Conclusie beste pannenkoekenpan (in het kort)
Op zoek naar de beste pannenkoekenpan om lekkere pannenkoeken mee te bakken? Neem dan een kijkje in onze top 5. Met elk van deze pannen tover je snel de lekkerste pannenkoeken op tafel.
- Tefal comfort grip pannenkoekenpan [beste prijs kwaliteitsverhouding pannenkoekenpan]
- Greenpan essentials pannenkoekenpan [beste aluminium pannenkoekenpan met keramische coating]
- Demeyere Specialties pannenkoekenpan [beste pannenkoekenpan van rvs]
- Debuyer mineral b element [beste stalen pannenkoekenpan]
- Le Creuset pannenkoekenpan [beste gietijzeren pannenkoekenpan]
Misschien vind je dit ook interessant
- Beste braadpan
- Beste mandoline
- Beste snijplank
- Beste slowcooker
- Beste messenslijper
- Beste koekenpan
- Beste hakmolen
- Beste staafmixer
- Beste handmixer