De beste snijplank (top 5)

Een goede snijplank is onmisbaar in elke keuken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende snijplanken te koop. Van kunststof snijplanken tot houten snijplanken. Een keuze maken is daarom niet makkelijk. Welke snijplank is het beste? Wij zochten het voor je uit. We zullen de verschillende soorten snijplanken bespreken. Ook vertellen we je waar je op moet letten als je een snijplank koopt. En hoe je deze snijplank vervolgens moet onderhouden. Zo kun jij de beste snijplank kopen.

De top 5 snijplanken (in het kort)

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Geen zorgen, hieronder kun je onze top 5 beste snijplanken vinden. Benieuwd naar meer details? Lees dan vooral door. Verder in het artikel zullen we verder ingaan op de kenmerken van elke snijplank.

  1. Boos Blocks ChefLite snijplank [beste houten snijplank]
  2. VDN Snijplank acaciahout [beste prijs/kwaliteit verhouding snijplank]
  3. Blocks & Boards Butcher block [beste dure houten snijplank]
  4. Inno Cuisinno snijplank [beste kunststof snijplank]
  5. MyCuisine snijplankenset [beste snijplankenset]

Meer over de beste snijplanken

Hieronder kun je meer details vinden over de top ? beste snijplanken. We geven meer details van elke snijplank en geven ook de voor- en nadelen.

1. Boos Blocks ChefLite snijplank

De Boos Blocks snijplank is volgens ons de beste snijplank. John Boos is een bekend keukenmerk. Het merk staat bekend om de productie van goede kwaliteit keukenspullen.

De houten plank is gemaakt van esdoornhout. Dit type hout is erg duurzaam en zacht genoeg voor je messen. Gebruik van de plank zal je messen dus niet erg beschadigen. Hiernaast is esdoornhout een milieuvriendelijk soort hout. Esdoornbomen groeien snel en worden op een verantwoorde manier gekapt en geplant.

De plank is groot in oppervlak en door zijn dikte erg stevig. De houten plank is geschikt voor alle ingrediënten. Je kunt er dus vlees, vis, groenten, fruit en meer op snijden. De plank is omkeerbaar en je kunt dus op beide kanten snijden. Ook heeft de snijplank handvaten voor extra gebruiksgemak.

Door de mooie uitstraling kun je de plank ook gebruiken als serveerplank. Om de plank mooi te houden moet je hem na gebruik schoonmaken. Hiernaast moet je hem om de zoveel tijd behandelen met een olie.

Voordelen

  • Goede kwaliteit
  • Goed voor je messen
  • Omkeerbaar
  • Milieuvriendelijk
  • Stevig
  • Groot
  • Hygiënisch

Nadelen

  • Geen sapgoot
  • Niet vaatwasserbestendig


2. VDN Snijplank acaciahout

De VDN snijplank is volgens ons de beste houten snijplank in prijs/kwaliteit verhouding. De snijplank is gemaakt van duurzaam acaciahout. Door zijn dikte en het materiaal is de plank erg stevig. Dit maakt de plank geschikt voor alle ingrediënten. Niet stevig genoeg? Geen zorgen, de plank heeft ook nog anti slip voetjes zodat hij niet over het aanrecht schuift.

De plank heeft ingebouwde handvaten voor extra gebruiksgemak. De handige sapgoot zorgt er hiernaast voor dat je aanrecht schoon blijft. Dit allemaal voor een erg betaalbare prijs.

Voordelen

  • Goedkoper
  • Sapgoot
  • Handvaten
  • Stevig
  • Anti slip
  • Hygiënisch

Nadelen

  • Niet vaatwasserbestendig


3. Blocks & Boards Butcher block

Ben je bereid om echt te investeren in een goede snijplank? Dan is deze snijplank van Blocks & Boards Butcher de beste optie. De houten plank is in Nederland handgemaakt van kopshout. Dit is het beste hout waar je een snijplank uit kan maken. Kopshout is namelijk de kopse kant van het hout. Hierdoor snij je met de vezels van het hout mee. Nadat je mes over de plank gaat, herstellen de krassen zichzelf. Kopshout zorgt er ook voor dat je mes niet bot wordt.

De snijplank heeft ingebouwde handvaten aan de zijkanten. Hiernaast zijn er antislipdoppen in de plank geslagen. Deze zul je dus minimaal zien, maar zorgen er wel voor dat je plank stevig blijft liggen. Je kunt de plank dus ook goed gebruiken als serveerplank. De dikte van de plank maakt hem erg stevig.

Doordat de plank al is geïmpregneerd met goede olie, hoef je dit zelf niet vaak te doen. De olie zit namelijk al diep in de plank getrokken.

Het is een flinke investering, maar je zult waarschijnlijk erg lang plezier ervan hebben. Je haalt met deze koop echt de beste houten snijplank in huis. Er is ook een variant beschikbaar met sapgoot.

Voordelen

  • Stevig
  • Mooi
  • Goed te onderhouden
  • Duurzaam
  • Anti slip voetjes
  • Handvaten
  • Hygiënisch

Nadelen

  • Prijzig
  • Moeilijk op te bergen


4. Inno Cuisinno snijplank

Dit kunststof exemplaar snijplank is volgens ons de beste kunststof snijplank. Het is dan ook geen wonder dat deze snijplank ook vaak in professionele keukens wordt gebruikt. De plank is in alle zes HACCP kleuren beschikbaar.

De sapgoot vangt alle sappen op die vrijkomen bij het snijden van je ingrediënten. Dit zorgt ervoor dat je snijplank schoon blijft. Hiernaast is de plank vaatwasserbestendig. Na gebruik kun je hem dus gemakkelijk in de vaatwasser stoppen. Ook kan het materiaal goed tegen hoge temperaturen.

De plank heeft geen anti slip voetjes en kan dus wel schuiven. Dit is echter makkelijk op te lossen door er een natte doek onder te doen.

Is dit formaat snijplank te groot voor je? Dan is er ook nog een kleinere optie beschikbaar.

Voordelen

  • Vaatwasserbestendig
  • Bestendig tegen hoge temperaturen
  • Sapgoot

Nadelen

  • Kunststof kan snel beschadigen
  • Geen anti slip


5. MyCuisine snijplankenset

Wil je je vlees, fruit, groenten en vis op verschillende planken snijden? Dan is deze snijplankenset de beste optie. De set krijgt dan ook bijna alleen maar goede reviews. In deze snijplankenset zitten vier verschillende kleuren snijplanken. Door gebruik van de verschillende planken voorkom je kruisbesmetting.

De snijplanken zijn omkeerbaar en vaatwasserbestendig. Dit maakt de set handig en makkelijk in gebruik. De planken zitten in een moderne houder. Hierdoor ziet het er ook nog goed uit in je keuken.

Voordelen

  • Verschillende kleuren
  • Handige houder
  • Vaatwasserbestendig

Nadelen

  • Kunststof beschadigt snel


Waar let je op bij het kopen van een snijplank

Wanneer je een goede snijplank wilt kopen, zijn er een aantal factoren waar je op moet letten. Hieronder lichten wij de belangrijkste toe.

Materiaal

Het belangrijkste aspect van een snijplank is het materiaal. Je kunt vaak kiezen tussen kunststof, hout of glas/steen. Hieronder hebben wij in meer detail de verschillen tussen de materialen toegelicht. In conclusie, blijf weg van glas of steen. Ga eerder voor een kunststof plank. De beste snijplanken zijn echter houten planken.

Formaat

Snijplanken zijn te verkrijgen in veel verschillende maten. Welke maat jij nodig hebt hangt vooral af van de ruimte in je keuken. Over het algemeen kun je het beste een grotere snijplank aanschaffen. Met een groot oppervlak heb je alle ruimte om al je ingrediënten te snijden. Kijk dus goed naar de ruimte die je op je aanrecht hebt en kies dan groter formaat wat daar past. Ook moet je ruimte hebben om de plank op te kunnen bergen. Het voordeel aan een mooie snijplank is dat je hem gewoon op het aanrecht kunt laten liggen. Het ziet er vaak namelijk erg mooi uit.

Dikte

Snijplanken zijn er ook in alle verschillende diktes. Hoe dikker de snijplank, hoe steviger hij zal zijn. Wij raden dan ook aan om voor een iets dikker exemplaar snijplank te gaan.

Onderhoud

Voor je een snijplank koopt is het goed om na te denken hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud. Een houten snijplank kan namelijk niet in de vaatwasser. Ook moet je een houten snijplank soms oliën. Een kunststof variant vergt minder onderhoud aangezien deze in de vaatwasser kan. Deze is echter wel sneller aan vervanging toe.

Belangrijkste verschillen tussen materialen van snijplanken

Snijplanken worden van verschillende materialen gemaakt. Hierdoor zijn er diverse snijplanken beschikbaar. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen. Het is daarom goed om te weten welk materiaal het beste is. Wij vertellen je hieronder alles over de verschillende materialen snijplanken die er zijn. We behandelen de materialen kunststof, houten en glazen/stenen snijplanken.

Kunststof snijplank

Een kunststof plank is gemaakt van rubber of plastic. De belangrijkste reden om te kiezen voor een kunststof plank is het gemakkelijke gebruik. Je kunt kunststof snijplanken namelijk in de vaatwasser doen.

Een ander voordeel van kunststof snijplanken is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen toepassing. Zo is de rode snijplank bijvoorbeeld voor rauw vlees. Hierdoor voorkom je kruisbesmetting. Hieronder op een rijtje de toepassingen van de verschillende kleuren:

  • Rood voor rauw vlees;
  • Blauw voor vis, schaal en schelpdieren;
  • Groen voor groenten en fruit;
  • Geel voor rauw gevogelte;
  • Bruin voor gebraden vlees en worst;
  • Wit voor brood en kaas.

Een kunststof plank heeft echter ook nadelen. Goedkopere kunststof planken zijn vaak hard. Hier kan je mes bot van worden. Na verloop van tijd ontstaan er ook diepre krassen in de snijplank. Hier kunnen bacteriën zich in gaan nestelen. Je moet een kunststof plank hierdoor vaker vervangen dan bijvoorbeeld een houten snijplank.

Goede kunststof snijplanken zijn de hasegawa snijplanken. Deze snijplanken zijn aan de buitenkant kunststof en aan de binnenkant hout. Deze houten kern maakt de plank stevig. De planken zijn speciaal gemaakt voor Japanse messen. Ze worden daarom vooral gebruikt in Japan en zijn ook niet goed verkrijgbaar in Nederland. Daarom staan ze ook niet in onze top 5 beste snijplanken. Er is een exemplaar verkrijgbaar hier.

Hieronder in het kort nog de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen kunststof snijplanken

  • Kan in de vaatwasser
  • Verschillende kleuren
  • Licht gewicht
  • Makkelijk op te bergen

Nadelen kunststof snijplanken

  • Niet stevig
  • Gaat minder lang mee dan houten snijplank
  • Gevoelig voor bacteriën
  • Goedkopere varianten hard voor messen

Houten snijplank

Hout heeft een antibacteriële werking. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben dit laten zien. Een houten snijplank houdt veel minder bacteriën vast in vergelijking met een kunststof plank. Een houten snijplank is dus erg hygiënisch. Hiernaast is hout een erg zacht materiaal. Hij veert als het ware mee als je met je mes erop snijdt. Hierdoor beschadigt zowel je mes als je plank niet snel. Ook is hout zelfhelend, wat betekent dat het materiaal zelf krassen herstelt.

Hout is hiernaast ook een duurzaam materiaal. Een houten snijplank gaat daarom erg lang mee, mits je de plank goed onderhoudt. Je moet hem zelf afwassen na gebruik en soms in oliën. Ook is de houten snijplank echt een goede accessoire. Een houten snijplank staat mooi in je keuken. Zeker in vergelijking met een kunststof variant.

Houten snijplanken worden gemaakt van verschillende houtsoorten. De bekendste zijn esdoorn, walnoot en kersenhout. De verschillende houtsoorten hebben erg vergelijkbare eigenschappen. Walnoot is bijvoorbeeld iets zachter dan esdoorn. Alle soorten zijn erg goed. Het maakt dus niet erg veel uit welk soort hout je plank is.

In de categorie houten snijplanken wordt ook vaak bamboe snijplanken genoemd. Hoewel bamboe officieel geen hout is, is het wel vergelijkbaar met hout. Bamboe snijplanken zijn erg sterk. Hierdoor ontstaan er minder snel scheuren in de plank. Een bamboe snijplank is wel iets harder dan andere soorten hout. Hierdoor kan het je mes sneller beschadigen.

Met de keuze voor een houten snijplank weet je dus zeker dat je een goede snijplank in handen hebt.

Voordelen houten snijplanken

  • Anti-bacterieel
  • Goed voor je mes
  • Milieuvriendelijk
  • Stevig
  • Mooi

Nadelen houten snijplanken

  • Niet vaatwasserbestendig

Glazen & stenen snijplank

Naast kunststof en houten snijplanken zijn er ook glazen en stenen snijplanken. Denk bijvoorbeeld aan een marmeren snijplank. Voordeel van deze materialen is dat het geen vocht absorbeert. Hierdoor houden ze geen bacteriën vast. Hiernaast maakt het de snijplanken makkelijker schoon te maken. Ook hebben glazen en stenen snijplanken vaak een mooi design. Een marmeren snijplank zie je bijvoorbeeld vaak terug in hippe woonbladen.

Dit materiaal snijplanken heeft helaas veel nadelen. Glas en steen is erg hard en dit maakt je mes snel bot. Je kunt de glazen snijplank daarom het beste alleen gebruiken voor makkelijke snijklusjes. Denk aan het snijden van brood of het snijden van een appel.

Hiernaast is zowel glas als steen erg breekbaar. Wanneer je de plank laat vallen zal hij snel breken. Aangezien de planken glad zijn, slipt de plank makkelijk op het aanrecht. Een ongeluk zit dus in een klein hoekje. Ook zijn de harde materialen niet geschikt voor hoge temperaturen. Bij deze hoge temperaturen heb je ook grote kans dat de plank breekt.

Naast deze nadelen is een stenen of glazen snijplank vaak erg zwaar. Hierdoor is de plank minder handig om te verplaatsten of op te bergen. Het snijden op een glazen of stenen snijplank kan hiernaast ook een vervelend geluid met zich meebrengen. Geen goede optie voor de kok met gevoelige oren dus.

Al met al raden wij de koop van een glazen of stenen snijplank dan ook niet aan. Je zult meer plezier hebben van een kunststof of houten snijplank.

Voordelen glazen/stenen snijplanken

  • Mooi
  • Anti-bacterieel
  • Makkelijk schoon te maken

Nadelen glazen/stenen snijplanken

  • Breekbaar
  • Slecht voor je messen
  • Slipgevaar
  • Geluid
  • Gewicht


Reiniging & onderhoud van een snijplank

Hoe je een snijplank moet onderhouden hangt af van het materiaal van de snijplank. Hieronder vertellen we je per materiaal hoe je de plank schoon en onderhouden houdt.

Kunststof snijplank

Reiniging: Kunststof snijplanken zoals rubberen en plastic snijplanken kunnen in de vaatwasser. In de vaatwasser zullen ze goed schoon worden. Zo kunnen er geen bacteriën in gaan nestelen. Wil je ze toch liever afwassen? Dat kan ook, met warm water en zeep.

Onderhoud: Je wilt lang plezier hebben van je kunststoffen snijplank. Hiervoor is goede reiniging van belang. Hoe dieper de krassen op je snijplank, des te beter zul je moeten afwassen. Je kunt de snijplank eens in de zoveel tijd schoonmaken met een mengsel van bleek en water. Worden de groeven echter te diep, is de plank aan vervanging toe.

Hasegawa snijplank

Reiniging: Hasegawa snijplanken zijn vrij eenvoudig schoon te maken. Na gebruik kun je de snijplank afwassen met warm water en mild afwasmiddel. Het is belangrijk om de plank goed af te spoelen zodat er geen zeepresten op blijven zitten. Als je de plank een diepere reiniging wilt geven kun je een mengsel van water en bleek gebruiken. Houd hiervoor de verhouding 1 deel bleek tegen 10 delen water aan. Hiermee kun je efficiënt achtergebleven bacteriën doden.

Onderhoud: Een groot voordeel van de hasegawa snijplanken is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Je hoeft de plank niet te oliën. Wel moet je de plank controleren op diepe krassen of scheuren.

Houten snijplank

Reiniging: Het is belangrijk om een houten snijplank of bamboe snijplank te reinigen. Na elk gebruik moet je de plank met warm water en afwasmiddel schoonmaken. Dit kun je doen met een afwasborstel of spons. Na het schoonmaken moet je de snijplank afdrogen en staand aan beide kanten laten drogen.

Onderhoud: Om een houten snijplank of bamboe snijplank mooi te houden, moet je hem oliën. Je moet dit met een voedselveilige olie doen. Je kunt dus gewoon olijfolie gebruiken. Breng de olie aan met een doek waarna je het een paar uur laat intrekken. Hierna kun je overtollige olie wegvegen. Zo blijft je snijplank langer mooi en voorkom je barsten.

Heb je vlekken of geurtjes in je snijplank? Strooi wat zout over de plank en wrijf dit in met een halve citroen. Laat een paar minuten intrekken en spoel af met warm water.

Glazen of stenen snijplank

Reiniging: Glazen of stenen snijplanken kunnen vaak in de vaatwasser. Hierdoor zijn ze gemakkelijk schoon te maken. Ook kun je ze gemakkelijk schoon krijgen door de snijplanken af te wassen. Doordat er geen diepe krassen in het oppervlak ontstaan, houden glazen snijplanken geen bacteriën vast. Wel zie je snel beschadigingen op het oppervlak.

Onderhoud: Glazen snijplanken zijn gevoelig voor breken of chippen. Je zult bij gebruik dus altijd voorzichtig moeten zijn. De glazen snijplank is niet bestand tegen harde klappen. Het is dus verstandig om je snijplank vaak te controleren op barsten of chippen. Bij beschadiging is het beter om de plank te vervangen. Om de plank stevig de houden kun je een antislipmat gebruiken.


Veel gestelde vragen over een snijplank

Mocht je toch nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, geen zorgen! Hieronder hebben wij een aantal veelgestelde vragen op een rij gezet.

Kun je rauw vlees snijden op een houten snijplank?

Ja, je kunt rauw vlees snijden op een houten snijplank. Houten snijplanken hebben antibacteriële eigenschappen. Het is wel belangrijk om hygiënisch te werken. Je moet de plank na gebruik wel grondig schoonmaken om kruisbesmetting te voorkomen.

Waarom hebben sommigen snijplanken een geul aan de zijkanten?

Sommigen snijplanken hebben een geul aan de randen. Dit heet ook wel een sapgroef. Het is bedoeld om alle sappen die tijdens het snijden vrijkomen op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van tomaten. Het zorgt er voor dat je snijplank schoon blijft.

Zijn er speciale snijplanken voor het snijden van brood?

Ja, er zijn speciale snijplanken voor het snijden van brood. Deze noem je vaak broodplanken. Broodplanken hebben vaak groeven aan de bovenkant. De kruimels die ontstaan tijdens het snijden van brood vallen door deze groeven. Dit zorgt ervoor dat je aanrecht schoon blijft. Op zoek naar een goede broodplank? Dan is deze plank een goede optie.

Hoe voorkom ik dat mijn snijplank wegglijdt?

Het is natuurlijk gevaarlijk als je snijplank tijden gebruik wegglijdt. Om dit te voorkomen kun je een vochtige doek onder je snijplank leggen. Je kunt hiervoor keukenpapier of een vaatdoekje nat maken. Ook kun je gebruik maken van een antislipmat.

Wanneer moet je je snijplank vervangen?

Als je veel diepe krassen of scheuren in je snijplank hebt is het tijd om hem te vervangen. In deze groeven kunnen bacteriën blijven zitten. Voor de veiligheid is het goed om de snijplank daarom te vervangen.

Conclusie beste snijplank (in het kort)

Hier nogmaals in het kort het overzicht van de beste snijplanken.

  1. Boos Blocks Presite snijplank [beste houten snijplank]
  2. VDN Snijplank acaciahout [beste prijs/kwaliteit verhouding snijplank]
  3. Blocks & Boards Butcher block [beste dure houten snijplank]
  4. Inno Cuisinno snijplank [beste kunststof snijplank]
  5. MyCuisine snijplankenset [beste snijplankenset]

Misschien vind je dit ook interessant