De beste sapcentrifuge (top 7)
Heb je op zondagochtend ook altijd zin in je vers geperste sapje? Maar heb je geen zin om de moeite te doen om zelf te persen? Of wil je een meer gezonde levensstijl met meer inname van groenten en fruit? Dan is een sapcentrifuge de beste uitkomst. Met een sapcentrifuge zet je binnen no time een overheerlijk sapje boordevol vitaminen op tafel. Maar wat is de beste sapcentrifuge? Wij zochten het uit en maakten een top 7. Lees snel verder voor onze suggesties.
De top 7 sapcentrifuges (in het kort)
Hieronder zie je onze top 7 beste sapcentrifuges. We hebben voor ieder wat wils opgenomen dus je kunt hier zeker mee uit de voeten. Toch benieuwd naar meer details? Lees dan snel verder. Verder in het artikel geven we je alle details en voor- en nadelen van elk model.
- Kitchenbrothers sapcentrifuge [beste prijs kwaliteitverhouding]
- KitchenMasters sapcentrifuge [beste kleine capaciteit sapcentrifuge]
- Philips Advance [beste luxe sapcentrifuge]
- Rochester sapcentrifuge [beste goedkope sapcentrifuge]
- Philips Viva [beste compacte sapcentrifuge]
- Bosch VitaJuice 2 [beste gemakkelijke sapcentrifuge]
- Kitchenbrothers slowjuicer [beste slowjuicer]
Meer over de beste sapcentrifuges
Hieronder kun je meer lezen over onze top 7 beste sapcentrifuges. Bij het samenstellen van deze top hebben we rekening gehouden met verschillende factoren. Denk aan functionaliteit, uitstraling, prijs en zeker ook reviews. Zo kun jij hopelijk jouw perfecte sapcentrifuge kopen.
1. KitchenBrothers sapcentrifuge
De beste sapcentrifuge vinden wij de Kitchenbrothers sapcentrifuge. Van zacht fruit tot harde groenten. Alles kan in deze centrifuge. De krachtige juister heeft een 800W motor waardoor hij snel werkt. Je kunt kiezen uit twee standen, laag en hoog. In de brede vulschacht passen grote stukken groenten en fruit. Hierdoor hoef je niet te veel voor te snijden.
Het sap reservoir is 1,1 liter en de pulpcontainer is 2,2 liter. Zo kun je makkelijk en snel een grote hoeveelheid sap maken. Je maakt al snel genoeg sap voor een gezin. De centrifuge is ontworpen om 20& meer sap te bewaren en 30% meer vitamines en mineralen te behouden. Zo maak je de gezondste sappen. Door de anti-drup spuit blijft je aanrecht schoon. Nadat je je sap perst, moet hem natuurlijk schoonmaken. Dat is bij dit model geen probleem. De verwijderbare onderdelen kunnen gewoon in de vaatwasser.
Voordelen:
- Brede vulschacht
- 1,1 liter sapreservoir
- 2,2 liter pulpcontainer
- 2 snelheidsstanden
- Eenvoudig schoon te maken
- Meer behoud van vitaminen en mineralen
- Betaalbaar
- 2 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- Kan lawaai maken
2. KitchenMasters sapcentrifuge
Ben je op zoek naar een model om iets minder sap mee te maken? Dan is deze KitchenMasters sapcentrifuge de beste sapcentrifuge. Met deze goede sapcentrifuge kun je namelijk 600 milliliter sap maken. Met een pulpcontainer van 1,5 liter hoef je deze niet te legen tijdens het klaarmaken van je sap. Naast een hoge en een lage snelheidsstand, heeft de centrifuge ook een "pulse" stand. Dit kun je gebruiken voor de meest harde groenten. Deze drie verschillende standen maakt de centrifuge erg veelzijdig.
Door de grote vulopening passen grote ingrediënten gewoon in de centrifuge. Doordat de sapcentrifuge is ontworpen om 29% meer sap te bewaren en 35% meer vitamines en mineralen te behouden, is hij perfect voor het maken van gezonde sappen. Na gebruik kunnen alle verwijderbare onderdelen gewoon in de vaatwasser. En niet geheel onbelangrijk, hij is ook nog erg betaalbaar.
Voordelen:
- 3 snelheidsstanden
- Brede vulschacht
- 600 milliliter sap
- 1,5 liter pulpcontainer
- Meer behoud van vitaminen en mineralen
- Betaalbaar
- 2 jaar fabrieksgarantie
- Roestvrij staal
Nadelen:
- Kan lawaai maken
3. Philips Advance
Ben je echt op zoek naar ultieme luxe? Deze Philips Advance is zeker de beste sapcentrifuge in die categorie. Met een krachtige motor van 1200W is het de meest krachtige centrifuge uit de top. Je kan dus erg snel een mooi helder sap maken. Voordat je begint met het maken van de lekkerste sappen, heeft de centrifuge een voorspoelfunctie. Met deze functie spoel je centrifuge schoon. Je kan dit doen voordat je begint, tussendoor en erna. Dit maakt hem ook erg makkelijk schoon te maken.
De sapcentrifuge heeft een extra grote vulopening waardoor je er zelfs hele appels in kunt doen. Je aanrecht blijft tijdens gebruik schoon door het "drip stop" systeem. Als je de druppelstop geactiveerd hebt zorgt dit dat er geen sap meer uit de machine komt. Hiernaast zijn de losse onderdelen allemaal vaatwasserbestendig. Als je hem na het schoonmaken wil opbergen kun je het snoer in het handige opbergvak stoppen. Je krijg hiernaast nog een kan en een receptenboekje meegeleverd.
Al met al is dit wel een van de beste sapcentrifuges. Hij is alleen erg prijzig. Maar mocht je hem vaak willen gebruiken is het het zeker waard.
Voordelen:
- 2 verschillende standen
- Extra brede vulopening
- Meegeleverde kan en receptenboekje
- 1 liter sap
- 2,1 liter pulpcontainer
- 2 jaar fabrieksgarantie (wereldwijd)
Nadelen:
- Duur
4. Rochester sapcentrifuge
Wij begrijpen dat je niet zomaar zoveel wil besteden aan een nieuwe sapcentrifuge. Zeker niet als je nog niet zeker weet of je er veel gebruik van gaat maken. De Rochester sapcentrifuge is een van de beste sapcentrifuges in de goedkopere categorie. Ondanks de prijs is het een goede sapcentrifuge.
Door de ruime vulopening kun je grote stukken fruit en groenten toevoegen aan de centrifuge. Hij is makkelijk in gebruik met drie verschillende standen en door het compacte formaat goed op te bergen. Met de sapcentrifuge maak je tot 500 milliliter sap. De centrifuge is ontworpen met een micro scheidingsfilter waardoor je tot wel 26% meer sap en 36% meer voedingsstoffen verkrijgt. Zo maak je de lekkerste sapjes die ook nog gezond zijn.
Door een handige vergrendelknop kan de centrifuge niet aan gaan als hij niet juist in positie staat. Ook schakelt hij automatisch uit wanneer de motor te warm wordt. Dit maakt hem zeer veilig. Hij is daarom geschikt om met kinderen te gebruiken.
Voordelen:
- 3 verschillende standen
- Extra brede vulopening
- Inclusief e-book
- 1 liter sap
- 2,1 liter pulpcontainer
- 2 jaar fabrieksgarantie (wereldwijd)
Nadelen:
- Duur
5. Philips Viva
Als je weinig opbergruimte in je keuken hebt is Philips Viva de ideale sapcentrifuge. Door het compacte formaat kun je sapcentrifuge makkelijk opbergen. Dit doet zeker niet af aan wat de centrifuge allemaal kan. De sapcentrifuge beschikt over een krachtige motor en een grote vulopening. Je hoeft je ingrediënten dus niet eerst erg klein te snijden.
De centrifuge is speciaal ontworpen om gemakkelijk schoon te maken. Zo is elk oppervlak glad, waaronder de zeef. Hierdoor kun je ze gemakkelijk afnemen met een sponsje of doekje. Ook de verwijderbare onderdelen kunnen gewoon in de vaatwasser. Je kan tot 2 liter sap tegelijk maken, maar de sapcontainer is 800 milliliter. Je zult dus een extra container erbij moeten zetten wil je 2 liter sap maken.
Een nadeel aan dit model is dat hij maar 1 snelheidsstand heeft. Zo kun je niet wisselen tussen een lage stand voor zachter fruit of een hoge stand voor harder fruit. Houd hier dus rekening mee als je er zacht voedsel of hard voedsel in doet.
De sapcentrifuge is verkrijgbaar op Bol en Coolblue.
Voordelen:
- Brede vulschacht
- 800 milliliter sap
- 1,2 liter pulpcontainer
- Compact formaat
- 2 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- 1 snelheidsstand
6. Bosch VitaJuice 2
Als je van gemak houdt is deze Bosch VitaJuice 2 de beste sapcentrifuge. De motor is met 700W iets minder krachtig dan de vorige modellen. Maar je kan er zeker nog heerlijke sapjes mee maken. Hij valt daarom nog zeker wel in de categorie goede sapcentrifuges. De centrifuge heeft 2 verschillende standen.
De verwijderbare losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig. Ook heeft de centrifuge zuignappen om hem steviger te laten staan. De sapcentrifuge maakt een grote hoeveelheid sap. Het sapreservoir is namelijk 1,25 liter. De pulpcontainer is 2 liter. Wil je genoeg sapjes maken voor een heel gezin? Met deze Bosch VitaJuice sapcentrifuge doe je dat in een handomdraai.
Voordelen:
- 2 snelheidsstanden
- Brede vulschacht
- 1,25 milliliter sap
- 2 liter pulpcontainer
- 2 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- Kan lawaai maken
7. KitchenBrothers slowjuicer
Ben je toch op zoek naar een slowjuicer? Dan vinden wij deze Kitchenbrothers slowjuicer de beste. De machine perst op lage snelheid waardoor je een goede geconcentreerde sap overhoudt. Door de handige reverse functie kan de juicer voor- en achteruit draaien. Zo haal je gemakkelijk overgebleven voedsel los. Met een druk op de knop haal je de machine uit elkaar en kun je hem gemakkelijk schoonmaken. Ook heeft hij een anti-drup functie.
Hiernaast heeft de machine ook een veiligheidsvergrendeling. Je kunt hem hierdoor ook veilig gebruiken met kinderen. Geen wonder dat hij zoveel goede reviews heeft. Hij is ook verkrijgbaar in het wit en grijs.
Voordelen:
- 1 snelheidsstand
- Schoonmaakborstel meegeleverd
- 700 milliliter sap
- 1,4 liter pulpcontainer
- 2 jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
- Niet alle onderdelen zijn vaatwasserbestendig
Welke types sapcentrifuges zijn er?
Er zijn vier soorten sapcentrifuges. Je hebt de centrifugale sapcentrifuge, de masticerende sapcentrifuge (slowjuicer), de triturating sapcentrifuges en de hydraulische perssapcentrifuges. We zullen per type de voor- en nadelen bespreken.
Centrifugale sapcentrifuge
De centrifugale centrifuge is de meest voorkomende. Deze centrifuge raspt of snijdt de ingrediënten op hoge snelheid. Door deze hoge snelheid wordt het sap door een zeef geduwd. Het voordeel hiervan is dat de centrifuge erg snel is. Ook is hij vaak makkelijker schoon te maken. Heb je dus vaak weinig tijd of wil je gewoon snel sap maken, dan is dit een goede optie.
Een nadeel is dat ze wat meer lawaai kunnen maken. Ook produceren ze minder sap dan andere varianten. Hiernaast kunnen door de hoge hitte en snelheid voedingsstoffen verloren gaan.
Masticerende sapcentrifuge (slowjuicer)
De masticerende sapcentrifuge perst de ingrediënten erg langzaam om sap te verkrijgen. Als je voedingsbehoud belangrijk vindt, kies dan voor een mastiekende of triturating sapcentrifuge. Deze behouden over het algemeen meer voedingstoffen dan centrifugale sapcentrifuges. Ze zijn ook beter met bladgroenten zoals spinazie. Een voordeel is ook dat ze vaak stiller zijn dan de centrifugale centrifuge.
Een nadeel van deze variant is de tijd die het duurt om sap te maken. Dit kan lang duren. Hiernaast zijn ze vaak prijziger.
Triturating sapcentrifuge
De triturating centrifuge maakt sap door middel van twee tandwielen die de ingrediënten vermalen. Ze staan er bekend om dat ze een hoge hoeveelheid voedingsstoffen behouden. Ook zijn ze geschikt voor eigenlijk alle type ingrediënten, zelfs noten.
Een nadeel van dit type is dat ze vaak veel duurder zijn. Hiernaast zijn ze ook complex om schoon te maken. Geen zin in een lange afwas? Dan is dit niet de beste keuze voor jou.
Hydraulische perssapcentrifuge
Hydraulische centrifuges worden vaak gezien als de crème a la crème onder de sapcentrifuges. Ze bewaren als geen ander essentiële vitaminen en voedingsstoffen omdat ze op lage snelheid persen. Ze doen dit zonder water en zorgt dat er geen lucht bij komt. Zo zorgen ze dat alles tot de laatste druppel uit je groenten en fruit worden gehaald.
Dit type sapcentrifuge is echter erg duur en worden eigenlijk alleen gebruikt door commerciële instellingen of echte fanatieke sapliefhebbers.
Waar let je op bij het kopen van een sapcentrifuge
Bij het kopen van een sapcentrifuge zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee kan houden. Als je op onderstaande factoren let zorg je dat je een centrifuge koopt die bij jouw voorkeuren aansluit.
Type & instellingen
Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er vier soorten sapcentrifuges. Ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is dus verstandig je in de types te verdiepen om te kijken welke centrifuge het beste bij jouw wensen past.
Sapcentrifuges kunnen hiernaast verschillende instellingen hebben. Zo hebben ze vaak verschillende standen voor de snelheid. Dit kan handig zijn voor verschillende soorten groenten en fruit. Zacht fruit kun je vaak beter op een lage stand verwerken. Hard fruit kan je daarentegen juist goed op hogere snelheid verwerken. Een goede sapcentrifuge heeft daarom meerdere standen. Zo is de centrifuge veelzijdig in gebruik.
Grootte
De grootte van de sapcentrifuge is natuurlijk iets om rekening mee te houden. Hierbij moet je je bedenken hoeveel ruimte je hebt in je keuken. Heb je wel voldoende opbergruimte? Bij weinig opbergruimte kun je beter voor een kleiner model gaan.
Kwaliteit
De kwaliteit van de sapcentrifuge heeft invloed op zijn duurzaamheid. Als een sapcentrifuge gemaakt is van hoge kwaliteit materialen zal hij langer mee gaan. Hiernaast kun je kijken of er een garantie wordt aangeboden. Zo weet je dat je investering is beschermd.
Wat is een sapcentrifuge?
Een sapcentrifuge is een keukenapparaat wat je gebruikt om sap uit ingrediënten te halen. Vaak uit groenten en fruit. Je stopt fruit of groenten in de bovenkant van de sapcentrifuge. Daarna zal het apparaat de ingrediënten snijden. Hierna haalt hij de sap eruit. Deze verse sappen worden nog gezeefd waarna ze vaak worden opgevangen in een sap reservoir. Super makkelijk dus om snel vers sap op tafel te zetten. Zo kun je makkelijk meer groenten en fruit in je dagelijks leven eten.
Onderhoud van een sapcentrifuge
Het voelt misschien als heel veel werk om een sapcentrifuge te onderhouden. Geen zorgen, het lijkt erger dan het is. Het is zelf best wel simpel. Hieronder een aantal tips voor goed onderhoud van je nieuwe sapcentrifuge:
- Direct na gebruik schoonmaken
- Demonteer de sapcentrifuge voor het schoonmaken
- Droog alle onderdelen af
- Controleer de messen en de zeef regelmatig op slijtage
- De sapcentrifuge bewaren op een droge plek
- Zet de sapcentrifuge stevig neer zodat hij op het aanrecht blijft staan tijdens gebruik
- Lees de gebruiksaanwijzing goed
Veelvoorkomende fouten bij het gebruiken van een sapcentrifuge
Om optimaal gebruik te maken van je sapcentrifuge is het natuurlijk belangrijk dat je hem goed gebruikt. Wij hebben een aantal veelgemaakte fouten op een rij gezet. Zo kan je deze alvast voorkomen!
Was je ingrediënten voor gebruik - om lekkere verse sappen te maken is het belangrijk dat je je ingrediënten wast voor gebruik. Zo voorkom je dat er vuil zoals zand in je sap komt.
Te grote stukken gebruiken - als je te grote stukken fruit of groenten toevoegt kan het zijn dat de machine het niet aan kan. Hij gaat dan verstoppen of kan zelfs beschadigen. Het is daarom altijd beter om kleinere stukken te snijden. Zo krijg je het beste resultaat.
Te snel willen gaan - geduld is een schone zaak. Als je te snel ingrediënten in je sapcentrifuge stopt kan hij verstoppen. Ook kan hij dan minder goed de sappen eruit halen. Het is daarom van belang dat je de stukken ingrediënten langzaam toevoegt.
De sapcentrifuge niet snel schoonmaken - pulp en resten fruit en groenten kunnen snel opdrogen. De droge pulp is moeilijk om schoon te maken. Als je de centrifuge niet direct schoonmaakt maak je het jezelf dus moeilijker om hem schoon te maken.
Het pulpreservoir niet regelmatig legen - als het pulpreservoir vol zit zorgt dit er vaak voor dat de centrifuge minder goed werkt. Leeg daarom regelmatig het reservoir voor optimaal gebruik.
Veel gestelde vragen over een sapcentrifuge
Het kan natuurlijk zijn dat je na het lezen van dit artikel nog met een aantal vragen zit. Om je hopelijk op weg te helpen hebben we hieronder een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet.
Wat is het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer?
Het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer is de manier van sap maken. Een sapcentrifuge werkt op hoge snelheid. Hij snijdt en draait de ingrediënten waardoor het sap en de pulp worden gescheiden.
Een slowjuicer is daarentegen veel langzamer. Hij perst de sappen langzaam uit de ingrediënten. Doordat de slowjuicer iets meer tijd voor het proces neemt, resulteert dit vaak in meer sap.
Kan ik bladgroenten gebruiken in de sapcentrifuge?
Ja, je kan bladgroenten gebruiken in de sapcentrifuge. De vraag is wel of je er voldoende sap uit gaat krijgen. Een slowjuicer werkt mogelijk beter voor bladgroenten. Als je toch bladgroenten in de sapcentrifuge wilt doen, kun je dit het beste combineren met hardere ingrediënten. Denk aan bijvoorbeeld appels.
Hoe lang kan ik mijn gemaakte sap bewaren?
Nadat je een vers sapje hebt gemaakt in de sapcentrifuge gaat deze oxideren. Dit betekent dat er lucht bij komt en er voedingsstoffen verloren gaan. Je kunt de sap daarom beter meteen opdrinken. Wil je de sap toch bewaren? Zorg dan dat je het in een fles doet die luchtdicht is. Zo voorkom je verdere oxidatie. Deze fles kun je in de koelkast bewaren. Het wordt daarna alsnog aangeraden het sap binnen een dag op te drinken.
Hoe voorkom ik dat mijn sapcentrifuge verstopt?
Het kan erg vervelend zijn als de sapcentrifuge verstopt. Om dit te voorkomen moet je de groenten en fruit in kleine stukken snijden. Zo kan de sapcentrifuge ze makkelijker verwerken. Hiernaast moet je vooral geduld hebben. Door niet alles in één keer in de machine te doen kan de sapcentrifuge op eigen tempo de ingrediënten verwerken.
Hiernaast is het natuurlijk altijd belangrijk om de sapcentrifuge goed schoon te maken. Zo kan je rustig sap persen wanneer je zin hebt zonder last te hebben van verstoppingen.
Is sap uit een sapcentrifuge gezond sap?
Sap uit een sapcentrifuge is gezond. Het is vaak gezonder dan wanneer je sap uit een fles koopt in de supermarkt. In die sap zitten vaak nog toegevoegde suikers en conserveermiddelen. Door je sap zelf te maken behoud je de essentiële voedingsstoffen. Dit maakt je sap er gezond. Dit hangt natuurlijk wel af van welke ingrediënten gebruikt. Het nadeel van een sapcentrifuge is dat het pulp wordt gescheiden. Hier kunnen ook voedingsstoffen in zitten. Wel kan je dit nog gebruiken, zie hiervoor de volgende vraag!
Wat kan ik doen met het overgebleven pulp?
Als je sap hebt gemaakt, heb je droog pulp over. Omdat het natuurlijk zonde is om dit zomaar weg te gooien hebben wij een aantal ideeën op een rijtje gezet wat je met de overgebleven pulp kan doen:
- Voeg toe aan smoothies
- Maak een gezichtsmasker (niet elk ingrediënt is geschikt voor de huid)
- Gebruik als compost
- Voeg toe aan yoghurt
- Maak crackers
- Maak hondensnacks
- Maak groenteburgers
Kan ik notenmelk maken in mijn sapcentrifuge?
Nee, je kan geen melk van noten maken in de sapcentrifuge. Hij is hier namelijk niet voor gemaakt. Noten zijn erg hard en voor het maken van melk moet je ze malen en persen. Dit kun je beter doen in een krachtiger apparaat, zoals een blender. Ook kun je speciale apparaten kopen die speciaal zijn ontworpen voor het maken van notenmelk.
Conclusie beste messenslijper (in het kort)
Hieronder vind je nogmaals onze top 8 beste sapcentrifuges. Hopelijk hebben we je op weg geholpen en kun je binnenkort genieten van een heerlijk sapje. Deze keer dan helemaal zelfgemaakt.
- Kitchenbrothers sapcentrifuge [beste prijs kwaliteitverhouding]
- KitchenMasters sapcentrifuge [beste kleine capaciteit sapcentrifuge]
- Philips Advance [beste luxe sapcentrifuge]
- Rochester sapcentrifuge [beste goedkope sapcentrifuge]
- Philips Viva [beste compacte sapcentrifuge]
- Bosch VitaJuice 2 [beste gemakkelijke sapcentrifuge]
- Kitchenbrothers slowjuicer [beste slowjuicer]
Misschien vind je dit ook interessant
- Beste braadpan
- Beste mandoline
- Beste snijplank
- Beste slowcooker
- Beste messenslijper
- Beste koekenpan
- Beste hakmolen
- Beste broodbakmachine
- Beste rijstkoker